N.V. Drentse Vervoer Maatschappij (DVM), 1963 - 1996
Gewijzigd: l:19-05-2024
Gegevens
Oprichting: | 6 juni 1963 te Meppel |
Opheffing: | 1 januari 1996 |
Neemt over: |
|
Overgenomen door: | Vervoersonderneming Noord-Nederland (VEONN), 1996 |
Algemeen
De N.V. Drentse Vervoer Maatschappij (DVM) komt voort uit een fusie van de EDS en de DABO. Sinds 3 oktober 1954 hebben EDS en DABO een gezamenlijke dienstregeling. Op 1 november 1955 verhuist het hoofdkantoor van de EDS van Hoogeveen naar Meppel. In Meppel bevindt zich al het hoofdkantoor van de DABO. Op 6 juni 1963 wordt officieel de N.V. Drentse Vervoer Maatschappij opgericht bij de notaris te Meppel. De DVM verzorgt het autobusvervoer in Drenthe en omstreken. In Emmen exploiteert de DVM ook een stadsdienst. In 1986 neemt de DVM in Assen de stadsdienst van de firma Harmanni over.
De DVM fuseert begin jaren 90 van de 20e eeuw met de vervoersmaatschappij De Noord-Westhoek (NWH) uit Zwartsluis. De firma wordt aangeduid met de DVM/NWH. Op initiatief van de VSN groep (Verenigd Streekvervoer Nederland) gaat de DVM/NWH samen met de GADO vanaf 6 november 1994 Interliner 300 van Groningen naar Emmen rijden. De Interliner is een snelle busverbinding met weinig haltes. De strippenkaart is niet geldig in de bus. Daarvoor in de plaats moet het NS-tarief betaald worden. In plaats van het gebruikelijk geel krijgen de bussen die op de Interliner verbinding rijden een groen uiterlijk. De bussen zijn geriefelijk ingericht en lijken meer op een touringcar dan een eenvoudige streekbus.
Op 1 januari 1996 fuseren de FRAM uit Friesland, DVM/NWH uit Drenthe en de Noordoostpolder/Noordwest-Overijssel tot een gezamenlijk autobusbedrijf in Noord-Nederland. De nieuwe naam van het bedrijf is VEONN. (Vervoersonderneming Noord-Nederland).
Busnummer 56 is in het centrum van Emmen onderweg naar Hoogeveen.
|
- |
Locatie Assen
Bij het NS-station van Assen is een autobusstation aanwezig van waaruit diverse autobussen vertrekken naar plaatsen in de omgeving.
Locatie Coevorden
Het autobuslijnennet rond Coevorden wordt geëxploiteerd vanuit de oude EDS-garage aan de losweg in Coevorden. Op 30 mei 1976 brandt deze garage tot de grond toe af. In totaal gaan 7 autobussen verloren en bedraagt de totale schade tussen 800.000 en 1 miljoen gulden. Na aanvankelijke de losweg van Coevorden als tijdelijke openlucht garage te gebruiken, besluit de directie van de DVM om in Coevorden geen herbouw te plegen en de exploitatie rond Coevorden vanuit de omliggende garages uit te voeren. Voor het stationsgebouw van Coevorden is een busstation aanwezig van waaruit diverse bussen vertrekken.
Busstation van Coevorden op het stationsplein voor het stationsgebouw. Op de achtergrond staat hotel "De Sleeuwerik".
|
- |
Locatie Emmen
Op 4 mei 1970 voert de DVM een stadsbusdienst, de eerste jaren BUXI genoemd, in. Deze naam wordt nog steeds door veel Emmenaren gebruikt. De BUXI legt een vaste route af door de wijken van Emmen. Reizigers kunnen door op een willekeurige plaats langs de route te gaan staan en de hand op te steken te kennen geven dat ze mee wilden. Door het toenemende vervoer moet deze klantvriendelijke methode vervangen worden door een systeem met vaste halteplaatsen. Het station heeft van het begin gediend als begin en eindpunt van de lijnen. Heden ten dage bestaan drie stadslijnen. Deze 3 autobuslijnen doen de 5 wijken van Emmen aan. De 1e autobuslijn rijdt op de wijken Angeslo en Emmermeer. De 2e bedient de wijken Emmerhout en Bargeres. De derde lijn pendelt naar Emmens nieuwste woonwijk Rietlanden.
Dienstregeling 1991/1992 heeft de volgende stadsdiensten in Emmen:
- Lijn 1, Station - Emmermeer - Station - Centrum - Rietlanden - Centrum
- Lijn 2, Station - Emmerhout - Station - Centrum - Bargeres - Centrum
- Lijn 3, Station - Angelslo - Station - Centrum
Met de dienstregeling van 1994/1995 wordt de indeling van de lijnen veranderd in:
- Lijn 1, Station - Angelslo - Station - Centrum - Rietlanden - Centrum - Station
- Lijn 2, Station - Emmerhout - Station - Centrum - Bargeres - Centrum
- Lijn 3, Station - Emmermeer - Station
Eveneens vanaf het busstation bij het station vertrekken de streekbussen naar o.a. Groningen, Stadskanaal, Assen, Hoogeveen en Klazienaveen.
Na het verwijderen van de afgebrande loods, ziet het busstation van Emmen er jaren lang zo uit.
|
Als openingsstunt van het nieuwe busstation in Emmen moet de eerste bus door een spandoek rijden met de tekst "En nu de elektrificatie nog".
|
In Emmen wordt op 8 juli 1983 het nieuwe busstation geopend. Dit busstation gelegen tegenover het NS-station vervangt het oude station dat op 27 oktober 1979 afbrandt. Tijdens de brand, die aangestoken is, gaan naast het busstation ook 20 bussen verloren. Om de busdienst uit te kunnen voeren is de DVM genoodzaakt om bussen te huren. Het oude busstation is oorspronkelijk het stationsgebouw van de EDS. Het garagecomplex dat eveneens deel uitmaakt van dit station is verhuisd naar een nieuwe locatie op het industrieterrein van Emmen. Tijdens de opening van het busstation zegt wethouder J.A. Harmsen te hopen dat nu snel met de elektrificatie van de spoorlijn Zwolle - Emmen wordt begonnen. De feitelijke opening bestaat uit het kapotrijden met een bus van het spandoek met de tekst "En nu de elektrificatie nog". Na de eerste bus waar de wethouder zelf achter het stuur zit, rijden alle andere op dat moment in Emmen aanwezige bussen met veel getoeter het nieuwe stationsplein op.
In 1990 wordt er in het centrum van Emmen een tweede centrale halte geopend. Deze halte bedoeld voor het winkelende publiek wordt aangedaan door alle bussen. Deze halte is ontstaan, nadat besloten is om het centrum van Emmen geheel autovrij te maken.