Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij

Home Inhoud Terug
Contact

Lineas, 2018 - 2024

Gewijzigd: l:19-05-2024

Gegevens

Oprichting: 2011
Spoorwijdte: 1435 mm
Opheffing: n.v.t.

Algemeen

Lineas is een dochteronderneming van de Belgische spoorwegen NMBS. Naast de NMBS (31%) is de firma Argos Wityu met 69% groot aandeelhouder in het bedrijf. Lineas beschikt over ruim 200 locomotieven, die grotendeels afkomstig zijn van de NMBS. Lineas richt zich op het goederenvervoer in België en daarbuiten. Vanaf 1 januari 2019 neemt Lineas het dolimevervoer tussen Hermalle en Veendam van DB Cargo over. Lineas rijdt in Nederland zowel met diesellocomotieven als elektrische locomotieven. Lineas maakt in Nederland ook gebruik van de diensten van de firma Independent Rail Partner (IRP). In 2021 neemt de firma Lineas IRP over. De naam IRP zal langzaam uit beeld verdwijnen en worden vervangen door Lineas.


Diesellocomotieven

Lineas serie 7700

De serie Lineas 7700 is een reeks van dieselhydraulische locomotieven, die oorspronkelijk bij de NMBS in dienst zijn gekomen. De diesellocomotieven zijn gefabriceerd door Siemens-Vossloh in Kiel en zijn gebaseerd op het type G 1205 van Maschinenbau Kiel (MaK). Er zijn 170 exemplaren geleverd. De locomotieven zijn bedoeld voor de rangeerdienst en de goederenlijndienst. In Nederland rijdt Lineas met 2 locomotieven serie 7700 in voorspan o.a. dolime-treinen naar en van Veendam.

IRP serie G 2000 BB

Dit type locomotief komt van leverancier Vossloh. Het uiterlijk van de locomotief wordt gekenmerkt door de asymmetrie van het front, omdat aan de linkerkant van de cabine een bordes aanwezig is om bij de apparatuur te komen.


[nedmag_veendam_046]
De firma Independent Rail Partner staat met haar locomotief type G 2000 BB van de firma Vossloh met de zaterdagse trein voor de deur bij Nedmeg. De machinist is uitgestapt om het hek van het terrein open te maken.
Foto R. van Wissen, 26 juni 2021.

-

Elektrische locomotieven

Lineas serie 28

Voor baanvakken met bovenleiding heeft Lineas een aantal elektrische locomotieven van de serie Traxx 186 in dienst. Deze locomotieven zijn gebouwd door fabrikant Bombardier.