Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij

Home Inhoud Terug
Contact

Rurtalbahn (RTB), juni 2007 - augustus 2008

Gewijzigd: l:19-05-2024

Gegevens

Oprichting: 2003
Spoorwijdte: 1435 mm
Opheffing: n.v.t.

Algemeen

Rurtalbahn GmbH is een spoorwegonderneming met haar wortels in het Duitse Düren. Sinds 2003 is de Rurtalbahn een privaat spoorbedrijf, voortgekomen uit de Dürener Kreisbahn. Begin 2007 is de Rurtalbahn Benelux B.V. opgericht in Nederland. Per 1 oktober 2007 heeft Rurtalbahn GmbH haar veiligheidsattest voor het vervoeren van goederen op het Nederlandse hoofdspoorwegnet. Vanaf 24 juni 2007 rijdt de Rurtalbahn (RTB) eens in de 2 weken een goederentrein van en naar Nedmag in Veendam. In het begin rijdt RTB nog niet op haar eigen certificaat, omdat dit nog niet binnen is. De RTB neemt de trein over van Railion. De trein is afkomstig uit Mainzlar in Duitsland en rijdt op zondag naar Veendam. Op maandag wordt de retourrit uitgevoerd. De trein bevat op de heenweg dead burned magnesiumoxide. Het transport vindt plaats in bruine 2-assige zelflossers. De eerste keer komt de trein bij Nieuweschans de grens over. De daarop volgende ritten worden uitgevoerd via de grensovergang Emmerich.

Later komt de trein weer bij Nieuweschans de grens over. In augustus gaat SBB Cargo de trein rijden van Mainzlar tot Leer met elektrische locomotieven type Re421. Voor de RTB is het niet interessant om het laatste stukje van Leer via Nieuweschans naar Veendam te rijden. De RTB geeft de trein over aan ACTS die in het noorden van Nederland veel actiever is en makkelijker de tractie voor deze trein kan leveren. RTB rijdt op 25 augustus de laatste trein.


Diesellocomotieven

Diesellocomotief Rurtalbahn V202

De V202 is een door de Rurtalbahn geleasede Vossloh G2000BB locomotief. De locomotief rijdt rond in de zwarte kleur van lease-maatschappij MRCE en is voorzien van Rurtalbahn-logo.

Diesellocomotief Rurtalbahn V152

De V152 is een locomotief van het type MaK1206.