't Boeskoolfabriekje Fa. Buurke en Klok in Nieuw-Scheemda - 't Waar
Gewijzigd: l:18-05-2024
Gegevens aansluiting
Positie: | Aan de spoorlijn Zuidbroek - Delfzijl, in te rijden vanuit de richting Delfzijl. |
Geopend: | 1917 |
Gesloten: | 1922 |
Algemeen
Er zijn ook boeren die in plaats van graan en aardappels andere gewassen gaan kweken. In Groningen kweken boeren groenten zoals kool. In 1917 openen Geert Buurke, zijn broer Edze Buurke uit Eexta en Kars Klok een fabriekje voor het inmaken van groenten. Het gebouw verrijst naast het stationskoffiehuis dat eveneens in handen is van de familie Buurke. Het fabriekje, dat de naam "Fa. Buurke en Klok" draagt, is gespecialiseerd in het inmaken van snijbonen en boerenkool. De groenten worden uit de wijde omgeving aangevoerd en in de fabriek ingemaakt. Het inmaken bestaat uit sorteren, schoonmaken en snijden van de aangevoerde groenten. Daarna worden de groenten met zout in houten vaten verpakt. Deze vaten worden per trein naar de afnemers gestuurd. Voor het laden van de goederenwagons leggen de spoorwegen een losspoor bij de stopplaats Nieuw-Scheemda - 't Waar. In 1917 rijden de eerste goederenwagens op het losspoor. De NOLS ontvangt in 1921 een bijdrage in de kosten van het Rijk en de gemeente voor het maken van de los- en laadplaats in Nieuw-Scheemda - 't Waar ter grootte van NLG 10.921,13. Het fabriekje, waar de werkomstandigheden ook voor die tijd al niet al te best zijn, is geen lang leven beschoren. In 1922 moet het alweer sluiten. De werknemers, vooral meisjes en vrouwen uit de omgeving, krijgen ontslag. Het gebouw blijft staan. Het kantoorgedeelte wordt verbouwd tot woning. De plaatselijke melkboer gebruikt een deel van de fabriekshal als spoelruimte.
Emplacement
In 1919 komt er een losspoor naar de inmakerij van de familie Buurke en Klok. Dit losspoor wordt tevens gebruikt voor het vervoer van stro per trein.
Ansichtkaart van de halte Nieuw Scheemda - 't Waar met op de achtergrond het perron met schuilplaats. Op de voorgrond het goederenspoor en de gebouwen van de familie Buurke & Klok. Ansichtkaart is uitgegeven door J. Bakker. Het witte gebouw is café en hotel van de familie Bellinga.
|
- |