Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij

Home Inhoud Terug
Contact

Elektriciteitsbedrijf Groningen en Drenthe (EGD), voorheen Provinciaal Elektriciteits Bedrijf (PEB) in Weerdinge

Gewijzigd: l:20-05-2024

Gegevens aansluiting

Positie: km 77,209 aan de spoorlijn Zwolle - Weerdinge aan de linkerzijde, in te rijden vanuit Emmen.
Geopend: 1951
Gesloten: voor 1972

Algemeen

Aansluiting van het Provinciaal Energiebedrijf naar het 110 kV-station. Het 110 kV-station bestaat uit een bakstenen gebouw waarin zich een zogenaamde gesloten 110 kV schakelinstallatie bevindt. Aan de spoorzijde staan de transformatoren. Inmiddels hebben deze een andere plaats in het station gekregen. Aan de noordelijke kant van het 110 kV-station zijn de hoogspanningslijnen aangesloten.

Aansluiting wordt alleen gebruikt voor het aan- en afvoeren van zware materialen. De spooraansluiting zal derhalve zelden gebruikt zijn. De aansluiting is beveiligd met een stootblok om te voorkomen dat goederenwagens vanaf de aansluiting het doorgaande spoor op kunnen rollen.

Na de sluiting van het baanvak Emmen - Weerdinge blijft ook de aansluiting van het elektriciteitsstation liggen. Vermoedelijk is de aansluiting samen met het baanvak Emmen - Weerdinge opgebroken.

Na een aantal fusies in de elektriciteitswereld is het 110 kV-station tegenwoordig in handen van de firma Essent. Vanuit dit hoogspanningsstation wordt nog steeds een groot deel van Emmen en omgeving van elektriciteit voorzien.


[egd_weerdinge_002]
Aansluiting van het elektriciteitsstation. Op het doorgaande spoor Emmen - Weerdinge staan overtollige goederenwagens.
Foto P. Collet, 10 april 1977.

[egd_weerdinge_001]
Op dit pad lag de voormalige aansluiting van het elektriciteitsstation.
Foto R. van Wissen, 22 augustus 2004.

Emplacement

EGD Weerdinge

De aansluiting bestaat uit een kort spoortje evenwijdig aan de doorgaande lijn naar Weerdinge. Tussen het wissel en het gebouw bevindt zich nog een overweg in een bospad. Dit spoortje loopt tot langs de kopse kant van het 110 kV-station. In het talud is vandaag de dag nog steeds te zien waar het wissel gelegen heeft.