Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij

Home Inhoud Terug
Contact

Militairvervoer

Gewijzigd: l:20-05-2024

Algemeen

De oorlogsdreiging vanuit het Oostblok in de jaren 70 en 80 van 20e eeuw zorgt voor een wapenopbouw van de US Army samen met de NAVO in West-Europa. Om snel en adequaat op te kunnen treden, opent de US Army in 1982 in Nederland 3 depots voor militairmateriaal. De depots komen in Coevorden, Ter Apel en Vriezenveen. Alleen het depot in Vriezenveen heeft een directe spooraansluiting. Zie hiervoor het Bedrijvenpark Noord-West Twente te Almelo. De Amerikanen hebben inmiddels de 3 depots weer verlaten. Het depot in Vriezenveen wordt door het Nederlandse leger nog gebruikt om materiaal op te slaan. Heel af en toe vinden er transporten per trein plaats van militairmateriaal.


Depot Coevorden

Het depot in Coevorden komt ten westen van de stad langs het kanaal naar Gramsbergen. Om met het gestationeerde materiaal om te kunnen gaan, houdt de US Army regelmatig oefeningen. Deze oefeningen vinden meestal plaats in Duitsland. Om het materiaal op de plaats van de oefeningen te krijgen, transporteert de US Army het materiaal per trein richting oefengebied. Het materieel, zoals tanks en pantservoertuigen, rijden op eigen krijgt van het depot naar het emplacement van Coevorden. Daar rijden de militairen de voertuigen op platte goederenwagens. Ook het materiaal uit Ter Apel komt naar het station van Coevorden. De treinen rijden meestal via de spoorlijn van de BE naar Duitsland. Voor het begeleidende personeel rijden er af en toe Duitse D-trein rijtuigen mee.

De gemeente Coevorden wil het vervoer door het centrum van de stad vermijden, daarom wordt onderzocht of het terrein van de US Army een rechtstreekse aansluiting kan krijgen op het spoorwegnet van de BE. Dit is er echter nooit van gekomen. Het gevaarlijke munitietransport mag niet in het centrum van Coevorden plaats vinden. Hiervoor wijkt de US Army uit naar de los- en laadplaats van Schoonebeek. Bij zeer uitgebreide transporten, bijvoorbeeld de oefening "Reforger 1987", is ook wel eens gebruik gemaakt van het havenspoor in Nieuw-Amsterdam. Met de komst van het Industrieterrein "De Heege" inclusief railaansluiting naast het depot wordt ook het laden en lossen hier naar toe overgebracht. Meestal wordt gebruik van de faciliteiten van de firma Henk Hentzen.

In 1990 haalt de US Army de depots helemaal leeg, omdat het materieel gebruikt moet worden in de Golfoorlog om de oliestaat Koeweit te heroveren op de Irakezen. Daartoe zet de US Army het materiaal in Coevorden op de trein. Dit maal gaat de treinreis naar de havens van Rotterdam en Antwerpen. Per schip gaat het verder naar Koeweit. Na de Golfoorlog komt het resterende materieel terug naar Nederland. Op zaterdag 24 augustus 1991 komt een eerste transport van 30 tanks van het type M1-Abram aan op de losweg in Coevorden.

Op 15 september 1993 komt in Coevorden een konvooi van 20 tanks aan per spoor. De tanks zullen in het US Army-depot van Coevorden een opknapbeurt krijgen.

Door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie neemt de kans op gewelddadig treffen tussen oost en west af. Door het einde van de zogenaamde "Koude Oorlog" vermindert de US Army het militaire materieel in Europa. Het depot in Ter Apel sluit als eerste. Ook het depot in Coevorden gaat dicht. In 1997 haalt de US Army het depot in Coevorden leeg. Enkele jaren later wordt ook Vriezenveen gesloten.

Na de aftocht van de Amerikaanse soldaten wordt een gedeelte van het terrein overgenomen door het Nederlandse leger. Het terrein wordt gebruikt als mobilisatie complex voor het stallen van allerhande militaire apparatuur. Een gedeelte van het terrein wordt afgestoten en wordt gebruikt voor de ontsluiting van het nieuwe industrieterrein "De Heege". Enkele keren per jaar vindt er kleinschalig militair vervoer per trein naar en van Coevorden plaats. Het laden en lossen van rijdend materiaal gebeurt bij de kop- en zijlading op het Europark. Militaire containers worden op de EuroTerminal behandeld.


Depot Vriezenveen / Aadorp

Gelegen op het bedrijvenpark Noordwest Twente. Het depot is te bereiken van de stamlijn op het bedrijvenpark.

Nog nader in te vullen. Zie ook industrie-aansluiting Noord West Twente.