Turfstrooiselfabriek Fa. Minke in Coevorden
Gewijzigd: l:18-05-2024
Gegevens aansluiting
Opmerking: | Tussen 1917 en 1927 gebruikt Minke de spooraansluiting van de voormalige Coöperatieve Drentsch Overijsselsche Stroocartonfabriek te Coevorden. |
Positie: | Aan de spoorlijn Zwolle - Emmen nabij de aansluiting van de Bentheimer Eisenbahn vlak voor de spoorbrug aan de linkerzijde, in te rijden vanuit de richting Gramsbergen. |
Geopend: | 19 mei 1930 |
Gesloten: | 1972 |
Algemeen
De familie Minke is ondernemingsgezind en meerdere leden van de familie richten in de 19e eeuw bedrijven op. Diverse bedrijven gaan over van vader en op zoon. Samenwerkingen met andere ondernemingen worden evenmin geschuwd. Vooral in de veenderijen en turfstrooiselindustrie komt de familie Minke veelvuldig voor. O.a. onder de naam Gebr. Minke is de familie aan het begin van de 20e eeuw actief. De firma Gebr. Minke heeft o.a veenderijen en turfstrooiselfabrieken in Dedemsvaart, Nieuw Schoonebeek en Vriezenveen. In het begin van de jaren 20 van de 20e eeuw beginnen ze naast het terrein van de strokartonfabriek Hollandia in Coevorden een kleine dependance. Als Hollandia wil uitbreiden wordt Minke uitgekocht.
Met het geld beginnen ze in 1930 aan de andere kant van de spoorlijn Gramsbergen - Coevorden een nieuwe turfstrooiselfabriek. Antoon Minke is de drijvende kracht achter deze investeringen. De vestiging in Dedemsvaart wordt na de opening van de nieuwe fabriek gesloten. De fabriek krijgt een spooraansluiting en ligt aan vaarwater. Via het spoor worden met name klanten in Zwitserland van turfstrooisel voorzien. Het vervoer gaat via de Bentheimer Eisenbahn.
Dat Coevorden strategisch goed gekozen is, blijkt later als Martinus en Antoon Minke een gemeenschappelijk verkoopkantoor hebben opgericht met de firma Grientsven te Nieuw Amsterdam, Terwindt te Vroomshoop en de Compagnie Bager Oosterveen te Klazienaveen. Via dit kantoor wordt veel turf aangeboden aan de fabriek van de Gebr. Minke in Coevorden.
In de Tweede Wereldoorlog raken delen van de fabriek beschadigd door het oorlogsgeweld. Na de Tweede Wereldoorlog rond 1946 vindt er herbouw van de gebouwen plaats.
De eigendommen van Minke worden in 1979 opgekocht door de firma De Baat, welke later opgaat in de firma Tref.
Emplacement
Spooraansluiting aan de spoorlijn Gramsbergen - Coevorden. In te rijden vanuit de richting Gramsbergen. Tussen de aansluiting en de spoorbrug over de Stadsgracht liggen rechts respectievelijk ook nog de aansluiting van de Bentheimer Eisenbahn en Hollandia. Het spoor buigt met een boog van 90 graden af tot dat het spoor parallel langs het water van de Coevorder Stadsgracht komt. Vandaar moeten de treinen terug steken richting spoorbrug parallel aan de Stadsgracht. Het spoor heeft een boogstraal van 150 meter.