Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij

Home Inhoud Terug
Contact

Rail Service Centrum Groningen (RSCG) in Veendam

Gewijzigd: l:18-05-2024

Gegevens aansluiting

Positie: Even voorbij het voormalige station Meeden - Muntendam. Vanuit Zuidbroek in te rijden aan de linker kant.
Geopend: 1995
Gesloten: n.v.t.

Algemeen

De investeringsmaatschappij NOM (Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij), de gemeente Veendam, de provincie Groningen en het havenschap Defzijl / Eemshaven richten gezamenlijk het Rail Service Center Groningen (RSCG) op. Ten noorden van Veendam komt een geheel nieuwe complex van hallen en infrastructuur. Op het terrein ligt een bundel van 4 sporen die aan beide kanten aansluiting heeft op de spoorlijn Zuidbroek - Veendam. De firma Harry Vos beheert het RSCG. In 1995 gaat het complex open. Containertreinen van 700 meter kunnen zonder te rangeren over de volle lengte met mobiele kranen gelost en geladen worden. In de uitbreidingsfase komt langs het terrein ook een overslag naar de scheepvaart op het A.G. Wildervanckkanaal. Een loods voor de overslag van stukgoederen realiseert het RSCG eveneens. Naast Rotterdam heeft het RSCG grootse plannen om treinen naar Oost-Europa, o.a. Poznan in Polen te gaan exploiteren. In 1996 verwacht het RSCG zelfs 3 treinen per week die kant op te kunnen sturen. Daartoe zou het wenselijk zijn om bij Zuidbroek een oostboog richting Duitsland aan te leggen. Het kopmaken in Zuidbroek kan dan achterwege blijven. Kosten raamt het RSCG op een 25 miljoen gulden.

Na een lange aanloop periode waarin de spoorlijn tussen Nieuweschans en Leer gerenoveerd wordt gaat op 5 september het rechtstreekse goederenvervoer naar Duitsland van start. Niet rechtstreeks vanuit Veendam maar vanaf het Railion cluster in Onnen. De goederenwagens uit Veendam rijden het traject Zuidbroek - Onnen nog wel een keer extra maar dit is heel wat beter dan de rondreis via Kijfhoek bij Rotterdam. Het eerste rechtstreekse vervoer betreft o.a. schuifwandwagens van Mölnlycke, zetmeelwagens van AVEBE naar het Zwitserse Biberist en platte goederenwagens met aluminium knuppels.

De firma Vos Logistics Noord wordt op 21 december 2007 overgenomen door De Vries Transport Group. De Vries neemt alle belangen en eigendom van Vos Logistics in het RSCG over.

Op het terrein van RSCG wordt sinds 2023 gebouwd aan een hyperloop. De European Hyperloop Center (EHC) wil hier uitgebreide testen meedoen en bewijzen dat met behulp van een hyperloop energiezuinig en snel vervoer van capsules mogelijk is. De testopstelling heeft een lengte van 420 meter en de buis heeft een doorsnede 2,5 meter. In maart 2024 is de opstelling klaar en kunnen de eerste testruns gehouden. worden.


[rscg_veendam_001]
Luchtfoto van het RSCG als ansichtkaart uitgegeven door het RSCG. Links is het spoor en onderaan de loods waar goederenwagens geladen kunnen worden.

[rscg_veendam_002a]
Gebouw van het RSCG nabij de overweg tussen RSCG en Nedmag.
Foto R. van Wissen, 14 mei 2009.

Emplacement

RSCG Veendam

Het RSCG bestaat uit een 4-tal lange sporen waarop een complete containertrein geplaatst kan worden. De ingang bevindt zich net na de overweg in Meeden. Op het terrein is gelegenheid voor de locomotieven om naar de andere kant van trein te rijden. Aan het eind komen de sporen weer bij elkaar en lopen dood op een klein kopspoor.

Sinds 2011 takt de aansluiting niet meer direct af van de hoofdlijn Zuidbroek - Veendam, maar van het parallel lopende goederenspoor.

Sinds 2023 zijn de sporen niet meer bruikbaar, omdat op dit gedeelte van het terrein een testopstelling voor de hyperloop is gebouwd. Er staat een 420 meter lange buis waarin de capsules kunnen bewegen.


[rscg_veendam_006]
Emplacement van het RSCG gezien richting het noorden. Er wordt een trein beladen met containers. Links een van de gebouwen.
Foto R. van Wissen, 14 mei 2009.

-