Stoomhoutzagerij J.M. Meihuizen en Co in Wildervank

Gewijzigd: h:11-03-2018

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: km 13,3 aan de lijn Stadskanaal – Zuidbroek, in te rijden vanuit Veendam.
Geopend: Niet gerealiseerd
Top

Geschiedenis

Nadat de eerste plannen voor een spoorlijn langs Wildervank bekend worden, vraagt de Stoomhoutzagerij J.M. Meihuizen in 1900 een spooraansluiting aan bij de NOLS. De aansluiting is nooit gerealiseerd, mogelijk omdat het nog tot 1910 duurt voordat de eerste treinen gaan rijden.

De aanvraag van de Stoomhoutzagerij is op identieke wijze ingediend als aan de aanvraag van de Aardappelmeelfabriek Duintjer, Wilkens, Meihuizen en Co.

In 1837 begint de heer Meihuizen in Wildervank een houthandel. Het bedrijf wordt generatie op generatie doorgegeven. Op het terrein ligt een grote hoeveelheid hout in diverse stadia van verwerking. Op 9 juni 1983 verdwijnt de naam Meihuizen en wordt het bedrijf voortgezet onder de naam Houtunie Wildervank B.V.

Geen foto beschikbaar
Top

Emplacement

Ter hoogte van kilometer 13,3 buigt de aansluiting af van de spoorlijn Stadskanaal – Zuidbroek. De aansluiting is in te rijden vanuit de richting Veendam. De aansluiting staat haaks op de spoorlijn. Het los- en laadspoor komt aan de linkerkant van de bebouwing. Op de ingediende tekening staat ook nog een variant waarbij het spoor aan de rechterkant van de bebouwing loopt.
Geen foto beschikbaar
Top