Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij

Home Inhoud Terug
Contact

Extra treinen na 1945

Gewijzigd: l:23-08-2024

Opening ijzergieterij Rademakers in Klazienaveen

Op 29 maart 1951 rijdt er een extra dieseltrein van Rotterdam Maas naar Nieuw-Amsterdam. De trein brengt de circa 150 genodigden voor de opening van de nieuwe ijzergieterij van de firma Rademakers naar Drenthe. De trein heeft de naam Rademakers Expres gekregen. Vanaf het station in Nieuw-Amsterdam gaat het gezelschap met 6 bussen naar Klazienaveen. Het bedrijf is in 1909 door de heer A. Rademakers opgericht in Kralingseveer. In februari 1948 wordt begonnen met het gebouw in Klazienaveen op een terrein van 5 hectare. In september 1948 is er ook al een klein feestje als de eerste dakspant rechtop gezet wordt. In maart 1951 is het tijd voor een groot feest en worden bekenden en klanten naar Drenthe uitgenodigd. Onder de genodigden bevindt zich ook de directeur van de Nederlandse Spoorwegen de heer F.Q. den Hollander. De officiële openingshandeling wordt verricht door de Commissaris van de Koningin in Drenthe de heer Jhr. Mr. Baron de Vos van Steenwijk. Het bedrijf biedt in Klazienaveen werk aan circa 100 werknemers, die voorheen voornamelijk in het veen hebben gewerkt. Bedoeling is dat dit snel oploopt tot 300 werknemers. Anno 2020 bestaat het bedrijf in Klazienaveen gevestigde bedrijf nog steeds en maakt met moderne middelen hightech gietijzeren producten. In 2021 wordt echter het faillissementen over het bedrijf uitgesproken


[vb_023]
Treinkaartje dat toegang geeft tot de extra trein van Rotterdam Maas naar Nieuw-Amsterdam en terug voor de opening van de ijzergieterij Rademakers in Klazienaveen. De plaats Klazienaveen staat verkeerd geschreven op het kaartje, er mist een 'e'.
Collectie R. van Wissen.

-

Reünie Magna Pete

Op 30 oktober 1963 voert de reünie van de Groninger vrouwelijke studenten club Magna Pete naar Gasselte. De reünie staat in het teken van het 13e lustrum. De reis van Groningen naar Gieten wordt per nieuw DE3 treinstel gemaakt. Van Assen naar Gieten berijdt het treinstel de restanten van de NOLS, die alleen nog maar voor goederentreinen worden gebruikt. Op het traject Assen - Gieten wordt de trein begeleid door de stationschef van Assen dhr. J. Diderik. Hij zorgt voor het beveiligen van de overwegen en het bedienen van de wissels. In totaal maken 300 vrouwelijke reünisten de reis mee. 's Avonds wordt de reis in omgekeerde volgorde gemaakt.


Teis-Reis trein

Op 6 januari 1973 rijdt de Teis-Reis trein van Groningen naar Stadskanaal. De trein stopt onderweg in Hoogezand, Zuidbroek en Veendam. De trein vertrek om 18.15 uur van het station in Groningen. De trein maakt een tussenstop in Hoogezand - Sappermeer om 18.28 uur, Zuidbroek om 18.35 uur en Veendam om 18.42 uur. In Stadskanaal rijdt de trein door naar het vroegere station Stadskanaal-Oost. De trein rijdt special voor een nieuwjaarsevenement in het Geert Teis-theater in Stadskanaal. Evenement vindt plaats in het kader van de Actie Noorderlicht. Met de trein reist ook het complete Noordelijk Filharmonisch orkest mee. Er zijn optredens van Sem Nijveen en Benny Behr. Het feest duurt tot 04.00 uur. In de vroege ochtend rijdt de trein weer terug. Het vertrek van het station in Stadskanaal staat gepland voor 05.00 uur. De kosten voor het spektakel bedragen NLG 16,00 inclusief retourticket met de trein.


Voetbaltrein van Veendam naar Rotterdam Feyenoord

Om voetbalfans van Veendam naar Rotterdam Feyenoord te brengen, rijdt er op 12 oktober 1975 een speciale trein de "Veendam - Expres" van station Veendam naar Rotterdam Feyenoord. In Rotterdam speelt Veendam een bekerwedstrijd tegen Feyenoord. De trein bestaat uit rijtuigen die alleen elektrische verwarming hebben. Op het traject tussen Groningen en Veendam kunnen de rijtuigen niet door de 3 diesellocomotieven type 2200 verwarmd worden. De NS heeft aangekondigd om de rijtuigen voor vertrek uit Groningen op te warmen tot 40 graden. In totaal reizen er 1.500 supporters mee naar Feyenoord. Helaas voor de supporters is Veendam niet opgewassen tegen Feyenoord. Desondanks is de stemming in de trein op de terugweg opperbest en is het bier binnen korte tijd op. Slecht één keer wordt aan de noodrem getrokken, omdat de machinist de stop in Hoogezand dreigde te vergeten!


[vb_027]
Kopie van een treinkaartje van de fanclub Expres Veendam - Rotterdam Feyenoord op 12 oktober 1975.
Gepubliceerd in de Telegraaf van 11 oktober 1975.

-

Brummelkant trein

De christelijke nationale school Brummelkant in Stadskanaal maakt 16 juli 1981 voor de jaarlijkse schoolreis gebruik van de trein. De trein, een gemoderniseerde DEII, maakt gebruik van de niet meer voor personenvervoer gebruikte spoorlijn Stadskanaal - Veendam - Zuidbroek. Vervolgens gaat de rit over de normale lijnen naar Groningen en Assen. Omdat de trein 's morgens 'leeg' naar Stadskanaal zou moeten, stelt de Groninger VVV de NS treinliefhebbers in de gelegenheid over het oude traject naar Stadskanaal mee te rijden, en een dag in Stadskanaal en omgeving door te brengen. De 32 enthousiastelingen, die daar gebruik van maken, vertrekken in de loop van de avond weer uit Stadskanaal, nadat de trein de jongelui van de Brummelkant daar weer heeft afgeleverd.


Promotieritten DE20 Kameel

Het speciale directietreinstel DE20 bijgenaamd 'De Kameel' heeft enkele malen op de voormalige NOLS-spoorlijnen gereden. Voor de opening van het zogenaamde luifelplan in de jaren 80 van de vorige eeuw in het centrum van Emmen komen de genodigden met De Kameel naar Emmen gereden.

Directietreinstel "De Kameel" heeft eveneens meerdere malen de spoorlijn Zuidbroek - Stadskanaal bereden.


[ns_de1_017]
Treinstel DE20 op het emplacement van Stadskanaal. Rechts staat een locomotief van de serie DB216 die de Nederlandse Spoorwegen hebben gehuurd.
Onbekende fotograaf, 20 mei 1983.

-

Historische ritten DE2

Op 3 september 1994 berijdt treinstel DE2 nummer 167 het havenspoor te Nieuw-Amsterdam. Het treinstel berijdt vanaf het hoofdspoor het spoor dat langs de haven ligt. De trein rijdt bijna tot aan het stootblok aan het eind van het spoor. Op dezelfde dag brengt het treinstel ook een bezoek aan het NAM-emplacement te Schoonebeek.

Enkele jaren later op 5 juli 1997 wordt het havenspoor van Nieuw-Amsterdam wederom bereden door een personentrein. Dit maal zijn het zelfs 2 gekoppelde DE2 treinstellen die stapvoets over het goederenemplacement rijden. Het betreft hier de treinstellen DE2 nummers 162 en 183.


Oliebollenrit NVBS

Op 30 december 2010 rijdt de NVBS de zogenaamde Oliebollenrit. De rit wordt gemaakt met DE3 treinstel 121 van de Stichting Historisch Dieselmaterieel. Dit keer gaat de reis van Amersfoort via Zwolle, Groningen en Zuidbroek naar Stadskanaal. Tussen Veendam en Stadskanaal worden fotostops gehouden in Wildervank en Bareveld. Voorbij Stadskanaal wordt doorgereden tot de brug over de Drouwenermond. Na terugkomst in Stadskanaal kunnen de deelnemers de loodsen van de STAR bekijken. Vanuit Stadskanaal gaat het in een keer terug naar Zuidbroek en vandaar verder naar Zwolle en Amersfoort.


[oliebol_nvbs_014]
Fotostop tijdens de oliebollenrit in Wildervank. De DE3 nummer 121 staat opgesteld voor alle fotografen.
Foto R. van Wissen, 30 december 2010.

-

Vrienden van het Nederlands Spoorwegmuseum 2017

Op zaterdag 24 mei 2014 bezoeken de Vrienden van het Nederlandse Spoorwegmuseum o.a. de Vechtdallijnen met een extra trein. Deze trein bestaat uit de blauwe elektrische locomotief 1202 met de getrokken historische rijtuigen; het restauratierijtuig CIWL 4249 WR (de 'Blauwe Roemeen'), het (donkergroene) stalen bagagerijtuig, NS D-7521, het turkoois rijtuig NS Plan D AB-7709, blauw rijtuig NS Plan W B-4118 en blauw rijtuig NS Plan D AB-7376. De trein vertrekt vanaf Amersfoort via Zwolle naar Mariënberg. In Mariënberg wordt diesellocomotief 6418 van de DB aan de achterzijde van de trein gekoppeld en vertrekt de trein getrokken door de diesellocomotief naar Almelo. In Almelo wordt kop gemaakt en vertrekt de trein terug naar het raccordement van Bedrijvenpark Noord West Twente. Op het raccordement is uitgebreid de tijd om foto's te maken en worden de locomotieven naast elkaar gezet. Daarna vertrekt de trein verder richting Enschede en later op de dag weer terug naar Amersfoort.

NVBS afscheidsrit DM'90

Op 14 oktober 2017 rijdt er een afscheidsrit van het materiaal DM'90 (ook wel bekend als de buffel van de NS). De afscheidsrit is georganiseerd door de NVBS. De treinstellen 3427 en 3446 hebben de eer om de rit te rijden. De treinreis gaat vanuit Zwolle via de boog bij Onnen, Zuidbroek naar Veendam. In Veendam moet het voorste treinstel naar achteren worden gerangeerd vanwege graffiti op de kop. Tussen Veendam en Musselkanaal worden verschillende fotostops gemaakt. Ook in Stadskanaal wordt er gestopt, waar in de stationsrestauratie soep en broodjes wordt geserveerd aan de deelnemers. Er is gelegenheid om de werkplaatsen van de STAR te bezoeken en foto's te maken. Op het emplacement van Stadskanaal heeft de STAR de gerestaureerde NS 2454 geplaatst. Daarna rijdt de trein verder tot Musselkanaal. Na een stop wordt weer teruggereden via Veendam naar Groningen In Groningen blijft de trein een tijdje staan en keert daarna via Meppel weer terug naar Zwolle.


[nsr_dm90_001]
Fotostop tijdens de afscheidsrit in Stadskanaal. Naast de 3427 en 3446 staat de opgeknapte locomotief 2454.
Foto R. Hartholt, 14 oktober 2017.

-

Johan Bos 50 Expres

Op 10 augustus 2019 rijdt een trein voor genodigden onder de naam 'Johan Bos 50 Expres' van Groningen via Zwolle naar Emmen. De trein wordt gereden door Plan V treinstel 904 van de Stichting Mat '64. Na aankomst in Emmen wordt het treinstel naar het opstelterrein gerangeerd. Later vertrekt het treinstel terug naar haar thuisbasis.


Conditierit museumtreinstel 386

Hondekop treinstelnummer 386 van het spoorwegmuseum rijdt op zaterdag 9 januari 2021 een conditierit. Tijdens de tocht door Nederland wordt ook het traject Zwolle - Emmen aangedaan. Het treinstel rijdt vanuit het spoorwegmuseum via Amersfoort en Deventer naar Zwolle. Het treinstel komt om 15:31 uur aan in Emmen en vertrekt weer om 15:55 uur naar Zwolle. De terugweg gaat wederom via Deventer. Vanwege de Coronamaatregelen reizen er geen reizigers mee.


Vrienden van het Nederlands Spoorwegmuseum 2021

Op zaterdag 30 oktober 2021 komen de vrienden van het Nederlands Spoorwegmuseum wederom naar de Vechtdallijn. Dit maal bestaat de trein uit de gekoppelde hondekopstellen 386 en 766. De 386 is eigendom van het Spoorwegmuseum en de 766 van de Stichting Mat'54. Dit is de eerste keer na de buitendienst van de hondekoppen dat de beide treinstellen in de oorspronkelijke groene uitvoering gekoppeld met passagiers rijden. De rit gaat vanuit het museum via Harderwijk, Zwolle naar Coevorden. In Coevorden maakt de trein kop en gaat via Zwolle, Deventer en Apeldoorn weer terug naar huis.


NVBS excursie Bentheimer Eisenbahn

Op Koningsdag 27 april 2023 vertrekt vanuit Amersfoort de NVBS Koningsrit met als doel het berijden van de spoorlijn van de Bentheimer Eisenbahn. De trein wordt getrokken door locomotief 1251. Vanuit Amersfoort wordt met een stop in Zwolle doorgereden naar het overgavespoor langs het kanaal in Coevorden. Vanaf daar neemt een diesellocomotief van de Bentheimer Eisenbahn het over. Nadat de deelnemers op het industrie Europark zijn uitgestapt, rijdt de trein terug over de brug om alle deelnemers in de gelegenheid te stellen om foto's te maken. Het is de bedoeling dat ook op andere plaatsen langs het traject tussen Coevorden en Bad Bentheim nog gestopt zou worden voor het maken van foto's. De veiligheidsverantwoordelijke van de Bentheimer Eisenbahn verbied dit echter op het laatste moment. De trein rijdt dan ook in gezwinde spoed in één keer door naar Bad Bentheim. Daar neemt locomotief 1251 de tractie weer over en rijdt de trein terug naar Amersfoort.


[be_d22_009]
Schijnvertrek van de excursietrein met de locomotieven 1251 en BE22 vanaf het overgavespoor langs het kanaal in Coevorden.
Foto R. van Wissen, 27 april 2024.

-