Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij

Home Inhoud Terug
Contact

Testtreinen

Gewijzigd: l:10-05-2024

Algemeen

Voordat nieuwe treinstellen en locomotieven gebruikt mogen worden, moeten er eerst diverse testen worden uitgevoerd om te controleren of de voertuigen functioneren op het Nederlandse spoorwegnet en alle eigenschappen binnen de normen liggen. Hierbij gaat het om diverse soorten testen zoals remtesten of testen om de beveiliging te beproeven. Of gewoon om zoveel mogelijk kilometers te rijden om te kijken of de nieuwe voertuigen geen gebreken hebben. Ook op de (voormalige) trajecten van de NOLS worden af en toe gebruikt voor het testen van treinstellen en locomotieven. Deze testritten rijden als extra trein naast de normale dienstregeling of rijden alleen in de nachtelijke uren als er geen ander treinverkeer is. De opsomming is niet compleet, maar geeft een divers beeld waarom en wanneer testtreinen hebben gereden.


Testritten locomotieven NS serie 6400

Ter vervanging van de locomotieven series 2200/2300 en 2400/2500 bestellen de Nederlandse Spoorwegen de serie 6400. Om de locomotieven uitgebreid te testen ondergaan de ze een uitgebreid testprogramma. Een aantal van deze testen houdt de NS op het baanvak Zwolle - Nieuw-Amsterdam. In de nacht van 19 op 20 april 1989 en in de nacht van 20 en 21 april 1989 worden testritten gereden. Na de splitsing van de Nederlandse Spoorwegen in een reizigerstak en een goederentak, gaan deze locomotieven over naar de goederentak.

Promotieritten Talbot Talent

Fabrikant Talbot laat haar nieuwe treinstel type Talent enkele testritten in het noorden van het land rijden. Daarbij komt het treinstel ook op enkele bijzondere trajecten. Een rit van Zuidbroek naar Stadskanaal op 12 april 1997 maakt ook onderdeel uit van de actie. Doel van de actie is uiteraard om kopers voor dit type treinstel te vinden. Dat laatste is niet gelukt alle regionale spoorwegmaatschappijen kiezen in de daarop volgende jaren voor een ander type treinstel.

[sptr_talbot_005]
Talbot treinstel type Talent passeert het emplacement van Wildervank onderweg naar Stadskanaal.
Onbekende fotograaf, 12 april 1997.

[sptr_talbot_001]
Talbot treinstel type Talent passeert het emplacement van Wildervank onderweg naar Veendam.
Onbekende fotograaf, 12 april 1997.

Meettreinen

Voor het onderhoud van het spoor heeft de SS in diverse plaatsen langs de lijn een groep wegwerkers gestationeerd. Zij zijn verantwoordelijk voor de ligging van het spoor en het functioneren van de beveiliging in hun regio. Het onderhoudswerk gebeurt grotendeels met de hand en eenvoudige meetapparatuur. Met de komst van mechanische apparatuur, wordt het onderhoud steeds meer uitbesteed aan gespecialiseerde aannemers. Tegenwoordig beschikken de aannemers over complete treinen die in een slag een stuk spoor kunnen vernieuwen en uitlijnen. Om de ligging van het spoor en het functioneren van de beveiliging te testen rijden er speciale meettreinen.

Op maandag 3 maart 2003 komt de mP Jules voor de tweede maal in zijn bestaan naar Veendam, voor metingen i.v.m. GSM-Rail. Tractie wordt geleverd door de rood/roze diesellocomotief nummer 6520, die de Jules afwisselend trekt dan wel duwt. Op 29 april 2003 komt de Jules nogmaals (samen met locomotief nummer 6515), en op 10 juni 2003 voor de vierde keer.

Testritten Connexxion Protos

Connexxion wint in 2005 de aanbesteding voor de exploitatie van de spoorlijn Amersfoort - Ede, de zo genaamde Valleilijn. Voorwaarde om de dienst te mogen uitvoeren is de aanschaf van nieuw materiaal. Daartoe schaft Connexxion 5 stuks nieuwe treinstellen type Protos aan. De treinstellen zijn gebouwd door de firma Fahrzeugtechnik Dessau AG (FTD) in Dessau Duitsland. De treinstellen zijn genummerd in de reeks 5030 - 5034. Vanaf de zomer van 2007 is een eerste treinstel beschikbaar voor testritten. Dit type treinstel heeft nog geen toelating in Nederland en er moeten in de 2e helft van 2007 dan ook een groot aantal testritten gereden worden. Een aantal van deze ritten worden ook op het traject Zwolle - Emmen gereden. Later neemt Connexxion ook het prototype treinstel over van FTD. Vlak na in dienst name van de treinstellen blijkt FTD financieel in zwaar weer terecht gekomen te zijn. Een overname biedt uitkomst maar een beslaglegging op de boedel waaronder ook het prototype zorgt voor veel vertraging. Eind 2010 kan het prototype, dat al die tijd in Nederland heeft gestaan, als nog naar de fabriek vertrekken voor de noodzakelijke aanpassingen.

Testritten Arriva Spurt "Merwedelijn"

Voor de verbinding Dordrecht - Geldermalsen (Merwede - Lingelijn) koopt Arriva 7 stuks treinstellen type GTW met de naam Spurt. De treinstellen worden gebouwd door de Zwitserse firma Stadler. De bestelling bestaat uit 6 stuks 3-delige treinstellen en 1 stuk 2-delig treinstel. Het zijn elektrisch aangedreven treinstellen. Qua uitvoering en kleurstelling komen de elektrisch treinstellen overeen met dieselelektrische variant die Arriva al op de noordelijke nevenlijnen heeft rijden. De 3-delige treinstellen zijn genummerd 501 t/m 506. Om toelating te krijgen op het Nederlandse spoorwegnet moeten de treinstellen diverse testritten rijden. Op 29 mei 2008 voert een dergelijke testrit de treinstellen van Zwolle naar Emmen en terug. De Drentse media maakt melding van de testrit.

Testritten Arriva Spurt "Vechtdallijn"

Voor de reizigersdienst op de Vechtdallijn Zwolle - Emmen koopt Arriva wederom treinstellen type GTW met de naam Spurt. Na de komst van de eerste treinstellen begin augustus 2012 in Nederland worden met deze treinstellen proefritten in Nederland gereden. Zo rijdt een trein bestaande uit 4 treinstellen op 30 augustus 2012 's avonds van Zwolle naar Emmen. Ook op andere baanvakken worden testritten gereden. In december 2012 komen de treinstellen officieel in dienst op het traject Zwolle - Emmen.

Testritten NS-Reizigers Flirt

Om het dreigend tekort aan reizigersmaterieel aan te vullen koopt NS-Reizigers in 2015 in een spoedbestelling bij Stadler van 58 treinstellen. De serie is onderverdeeld in 33 stuks 3-delige en 25 stuks 4-delige treinstellen. De eerste treinstellen komen in 2016 in Nederland aan. Met de dienstregeling van 11 december 2016 worden de eerste treinstellen in de commerciële dienst. Het inzet gebied van de treinstellen is met name het midden en zuiden van het land. Om aanvullende metingen te doen rijden de stellen medio januari 2017 een aantal testritten tussen Nieuw-Amsterdam en Emmen.

[nsr_flirt_001]
Flirt treinstel 2503 van NS-Reizigers onderweg tussen Nieuw-Amsterdam en Emmen ter hoogte van Willemsoord. Het treinstel is een opvallende verschijning tussen de standaard treinstellen van Arriva.
E. Masselink, 12 januari 2017.

-