Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij

Home Inhoud Terug
Contact

Stopplaats Anderen

Gewijzigd: l:24-05-2024

Gegevens stopplaats

Afkorting: And
Positie: km 11,947, rechterzijde
Adres: -

Daar Stadskanaal - Gasselternijveen bij de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal hoort, loopt de kilometertelling van Gasselternijveen tot Assen.


Exploitatie

Geopend als stopplaats aan de spoorlijn Stadskanaal - Assen.

Geopend: Gesloten:
Personenvervoer: 15 juni 1905 15 mei 1935
Goederenvervoer: 1916 1 december 1935

Vanaf 15 mei 1934 stoppen er conform de dienstregeling geen reizigerstreinen.


Gebouwen

Schuilplaats

De schuilplaats is aanbesteed met bestek NOLS-16. In 1920 laat de NS de ruiten van het gebouwtje dichttimmeren, omdat deze te vaak worden in gegooid. Na het sluiten van de stopplaats wordt de schuilplaats verwijderd.


[schuilplaats_v1.01]
Schuilplaats zoals die bij de stopplaats Anderen wordt gebouwd.
Tekening R. van Wissen.

[anderen_002]
Voormalig tracé van de spoorlijn Gasselternijveen Assen ter hoogte van Anderen. Rechts lag de het perron van de stopplaats.
Foto R. van Wissen, 19 juni 2005.

-

Waterplaats

De waterplaats is aanbesteed met bestek NOLS-16. De waterplaats is inmiddels verwijderd.


[waterplaats_v1.01]
Waterplaats zoals die bij de stopplaats Anderen wordt gebouwd.
Tekening R. van Wissen.

Emplacement

In het begin is er uitsluitend een eenvoudig perron langs het doorgaande spoor.

In 1913 is er een aanvraag om een losspoor aan te leggen. In eerste instantie zien de spoorwegen de noodzaak hiervan niet in. In 1916 is het losspoor er toch aangelegd. De Staatsspoorwegen achten het niet noodzakelijk dat daarvoor ook een wachterswoning wordt gebouwd, zoals eerder bij Junne wel gebeurde. Het wissel en het stopontspoorblok zijn met een sleutel vergrendeld. De sleutel zit in het bedieningstoestel van station Rolde. In 1936 spijkert de NS het toegangswissel naar het losspoor vast, zodat het niet meer mogelijk is dit spoor te berijden. De kosten van het vastleggen bedragen NLG 1,94. Later is het spoor geheel verwijderd.


Personeel

Bij de stopplaats Anderen is geen personeel aanwezig.


Gegevens plaats

Algemeen

Anderen ligt tussen Rolde en Eext, even ten zuiden van Anloo in het Nationaal landschap de Drentsche Aa en grenst aan het Balloërveld, een uitgestrekt heidegebied. Anderen is een kleine agrarische plaats met een historische dorpskern die nog sterk doet denken aan de beginperiode van de NOLS. Toch is het aantal actieve agrariërs door de jaren heen flink afgenomen. De stopplaats ligt aan de zuidelijke rand van het dorp. Ter hoogte van de vroegere overweg en stopplaats staat nu het plaatsnaambord dat men de plaats binnen rijdt.

De plaats bestaat al zeker meer dan 600 jaar. Gebinten van de boerderij aan het Hagenend 3 stammen uit 1376, terwijl uit bisschoppelijke leenprotocollen blijkt dat deze boerderij al tussen 1379 en 1382 wordt beleend aan Albert Avinghe. Samen met de dorpen Gasteren en Anloo vormt het de zogenaamde zanddorpen. Het dorp heeft 255 inwoners (1 januari 2007).

Op 6 oktober 1900 stelt de directeur van de NOLS voor aan het ministerie om in Anderen een stopplaats te maken, De 8 kilometer afstand tussen Rolde en Assen rechtvaardigt een tussengelegen stopplaats, ondanks het feit dat er in de omgeving weinig mensen wonen. Anderen zelf heeft in 1890 circa 163 bewoners. De provincie Drenthe zet het verzoek van de NOLS kracht bij door op 14 december 1900 een brief te sturen naar het ministerie waarin tevens gevraagd wordt om een los- en laadplaats bij de stopplaats.

Bestuur

Anderen maakt onderdeel uit van de gemeente Anloo. Op 1 januari 1998 fuseert de gemeente Anloo met de gemeente Rolde, Gasselte en Gieten tot de nieuwe gemeente Aa en Hunze. De gemeente Aa en Hunze heeft haar hoofdzetel in Gieten. Zie voor meer informatie de stations Rolde en Gieten.

Voorzieningen

Bij de stopplaats Anderen zijn geen voorzieningen voor reizigers aanwezig.