Station Coevorden
Gewijzigd: l:25-05-2024
Gegevens station
Afkorting: | Co |
Positie 1: | km 55,293, rechterzijde voor de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal |
Positie 2: | km 76,1, rechterzijde voor de spoorlijn Gronau (D) - Coevorden |
Adres: | Stationsplein 1 |
Exploitatie
Geopend als station aan de spoorlijn Zwolle - Coevorden. Op 1 november 1905 verlengd tot Stadskanaal. Na de sluiting van de spoorlijn Emmen - Gasselternijveen in oktober 1938 loopt de spoorlijn tot Emmen, met uitzondering van een kleine opleving in en na de Tweede Wereldoorlog als het stuk tussen Emmen - Gasselternijveen heropend wordt. Op 12 september 1910 begint de BK met personenvervoer vanuit Duitsland op Coevorden. Vanwege problemen met de douane begint de goederendienst pas op 2 januari 1911.
Geopend: | Gesloten: | |
Personenvervoer:
Zwolle - Emmen - (Stadskanaal) |
1 juli 1905
27 juni 1945 |
17 september 1944
n.v.t. |
Personenvervoer:
Coevorden - Emlichheim - (Gronau) |
10 september 1910 | 1939 |
Goederenvervoer:
Zwolle - Emmen - (Stadskanaal) |
1 juli 1905 | 31 augustus 1970 |
Goederenvervoer:
Coevorden - Emlichheim - (Gronau) |
2 januari 1911
15 januari 1951 |
1945
n.v.t. |
Locomotievendepot: | 1 juli 1905 | 15 mei 1938 |
Op 19 januari 2004 sluit NS-Reizigers het loket van station Coevorden. Vanaf die datum kunnen reizigers alleen nog kaartjes uit de automaat halen of bij het NS-verkooppunt in snackbar Kuipers langs de spoorlijn.
Gebouwen
Stationsgebouw I
Stationsgebouw van het type NOLS 1e klasse. Het stationsgebouw is aanbesteed met bestek NOLS-17. Aan de noordelijke kant van het stationsgebouw is een grote stenen goederenloods gebouwd. Aan de zuidelijke kant bevindt zich een aanbouw met een wachtkamer. In het begin van de jaren 20 wordt de woonkamer van de stationschef voorzien van een extra raam aan de zijkant van het gebouw. Het gebouw is na de Tweede Wereldoorlog wit geschilderd.
Aan het uiteinde van de goederenloods komt in 1919 een uitbouw voor een verblijf van postconducteurs en een postlokaal.
Station Coevorden en hotel van Wely
|
Station Coevorden, links naast het stationsgebouw is nevengebouw II zichtbaar.
|
Aan de perronzijde komt in 1933 een uitbouw met een handelinrichting. Tevens komt er een gewijzigde mechanische beveiliging in dienst.
Aan de zijde van de wachtkamer wordt later een kiosk aangebouwd. De aanbouw is herkenbaar aan de ronde vorm en grote etalageruiten. Op het dak staat in grote letters reclame voor Samson Shag.
In 1976 sloopt de NS het oorspronkelijke stationsgebouw om het te vervangen door een moderner exemplaar.
Station Coevorden, het gebouw is nagenoeg compleet wit geplamuurd.
|
- |
Stationsgebouw II
Op 8 november 1976 wordt het nieuwe stationsgebouw van Coevorden officieel geopend. De architect is ir. C. Douma, die ook het nieuwe stationsgebouw in Emmen heeft ontworpen. Het gebouw bestaat eigenlijk uit twee gebouwen met daar tussen een doorgang voor het publiek. In het noordelijke gedeelte is het plaatskaartenkantoor gevestigd, terwijl in het zuidelijke gedeelte een kiosk, waar tevens kleine versnaperingen kunnen worden gekocht, is gevestigd. Het geheel heeft een gemeenschappelijk dak.
Het 2e stationsgebouw van Coevorden in de ochtend mist.
|
Perron van station Coevorden met rechts het wachthokje waar de reizigers kunnen schuilen.
|
De feestelijke opening van het stationsgebouw valt samen met de jaarlijkse ganzenmarkt in de stad. De officiële opening vindt plaats door burgemeester Hoekzema. Hierbij zijn aanwezig de heer J. A. Muetstege, chef staf van de Nederlandse Spoorwegen, district Zwolle, bestuursleden van de Coevorder Middenstandscentrale, Miss Ganzenhoedster 1976 Ibelien Krikke en spoorwegbeambte Bertus Supheert.
Op het nieuwe eilandperron komt een overkapping met daaronder een wachthokje. Het wachthokje is rond 2020 verwijderd en sindsdien kunnen de reizigers alleen schuilen onder het perron en is er geen bescherming tegen wind. Al het betonwerk wordt na het verwijderen van het wachthokje licht grijs geschilderd.
Nadat de verkoop van kaartjes op 19 januari 2004 gesloten is, zoekt de NS een nieuwe huurder voor het station. Eetcafé-cafetaria Kuipers betrekt de ruimte.
Het wachthokje op het eilandperron is inmiddels verdwenen. Alleen enkele betonnen pilaren in een lichthrijze kleur herinneren nog aan het gebouwtje.
|
- |
Nevengebouw I
Het nevengebouw is aanbesteed met bestek NOLS-17. Het in 1903 gebouwde nevengebouw lijkt qua vormgeving op de andere nevengebouwen van de NOLS van het grote type met ruimte voor treinpersoneel. De magazijnruimte is echter een meter breder en een meter dieper dan de andere nevengebouwen. Het nevengebouw is ook circa een meter hoger. Door de komst van de BK naar Coevorden wordt dit gebouw te klein bevonden, zodat het al in 1910 ten prooi valt aan de slopershamers. Ervoor in de plaats komt een groter gebouw.
Nevengebouw II
In 1910 besteden de Staatsspoorwegen met bestek SS-1227 een nieuw nevengebouw aan. Het nevengebouw staat aan de kant van de richting Gramsbergen naast het stationsgebouw. Het nevengebouw II wordt waarschijnlijk in dezelfde periode als het stationsgebouw afgebroken.
Hotel Van Wely met aan de rechterzijde nevengebouw II.
|
Nevengebouw II gezien vanaf de spoorzijde.
|
Nevengebouw II gezien vanaf de straatzijde in de richting van het stationsgebouw.
|
- |
Locomotievenloods
In Coevorden besteedt de NOLS met bestek NOLS-17 een locomotievenloods aan. Het stenen gebouw bestaat uit een 2-sporige loods van 50 bij 11 meter met een dak van Polonceau-spanten. Naast de loods komt een aanbouw van 38 bij 6 meter met dienstlokalen en een verhoogd gedeelte met een waterreservoir. Bij de bouw heeft de locomotievenloods in Coevorden de beschikking over de volgende vertrekken; een kamer voor de opzichter-machinist, een schaftlokaal, een was- en kleedkamer, een badkamer, een smederij, een pomplokaal, een bergplaats, een machinstenkamer, een droogkamer en een ruimte voor de treinsmid. Al deze ruimtes bevinden zich op de begane grond. Op de eerste etage is het reservoirlokaal. Hier bevinden zich 2 opslagtanks voor water. Dit water wordt via de pompkamer naar boven gepompt. Onder de sporen zijn smeerputten aanwezig om onderhoud aan de onderkant van de locomotieven te kunnen uitvoeren. Op ieder spoor is plaats voor 3 locomotieven. Deze kunnen zowel aan de linker- als de rechterkant de loods verlaten. Achter de loods bevindt zich de draaischijf waar de locomotieven gekeerd worden. De draaischijf is ook via een spoor langs de loods te bereiken zodat het niet noodzakelijk is om door de loods heen te rijden. In het meest westelijke spoor tussen loods en draaischijf zit oorspronkelijke boog met een radius van circa 100 meter. Dit zorgt voor de nodige ontsporingen. In 1913 vergroot de NOLS de radius. Rond deze tijd worden ook de muren van de bureaulokalen en het pompstation voorzien van bepleistering om doorslaan van de enkelsteens muren te voorkomen.
In Stadskanaal staat een soortgelijke loods deze is echter maar aan een kant voor locomotieven toegankelijk. Daarnaast heeft deze loods minder personeelsruimten.
In 1937 willen de spoorwegen het depot in Coevorden sluiten. Het locomotievendepot van Coevorden sluit uiteindelijk met de zomerdienst, die begint op 15 mei 1938. Vanaf dat moment exploiteert de NS de treindienst vanuit Zwolle. De 2 locomotieven van de serie 1300 en 3 van de serie 5500 worden overgeplaatst naar Groningen.
In de Tweede Wereldoorlog maken de Duitsers weer gebruik van de faciliteiten van de locomotievenloods. In de loods worden ook diverse rijtuigen voor kortere en langere tijd gestald.
Conform oude tekeningen is de locomotievenloods later afgebroken dan de tractievoorzieningen en draaischijf rondom de loods.
Privaatgebouw
Het privaatgebouw is aanbesteed met bestek NOLS-17. Het gebouw staat bij de locomotievenloods. Het gebouw is inmiddels afgebroken.
Magazijngebouw
Het magazijngebouw is aanbesteed met bestek NOLS-17. Het gebouw is inmiddels afgebroken.
Bergplaats voor kolen
De bergplaats voor kolen is aanbesteed met bestek NOLS-17. Het gebouw is inmiddels afgebroken.
Loods voor takkenbossen
De loods voor takkenbossen is aanbesteed met bestek NOLS-17. In 1910 wordt de loods met bestek SS-1227 verplaatst. Het gebouw is inmiddels afgebroken.
Goederen- en douaneloods
In 1910 besteden de Staatsspoorwegen met bestek SS-1227 een goederen- en douaneloods aan. Het gebouw is in der loop der tijd uitgebreid met extra ruimtes. Er zijn laadbordessen met afdak voor het laden en lossen van de goederenwagens. In de jaren 40 van de 20e eeuw neemt de firma Van Gend & Loos haar intrek in het gebouw. Dit blijft zo tot dat Van Gend & Loos de bediening per trein in Coevorden staakt. Lange tijd heeft de Bentheimer Eisenbahn zijn kantoor in dit gebouw gehad. Voor de loods aan de spoorzijde is de vaste parkeerplaats van de rangeerlocomotief van de Bentheimer Eisenbahn. De Bentheimer Eisenbahn verlaat het gebouw, nadat op het industrieterrein "De Heege" een eigen semi-permanent kantoor wordt geopend. Daarna blijft het gebouw leeg achter. De gemeente Coevorden is inmiddels eigenaar van het gebouw. Het gebouw is anno 2014 nog steeds aanwezig, maar verkeerd in slechte toestand.
Goederen- en douaneloods met NS locomotor en BE locomotief.
|
Goederen- en douaneloods van de straatzijde bekeken. De Bentheimer Eisenbahn heeft het pand reeds lang verlaten.
|
In maart 2014 wordt bekend dat het gebouw een nieuwe bestemming krijgt. De gemeente Coevorden maakt er een Smartwork Center van. Het gebouw wordt verdeeld in kleine werkruimtes waar startende ondernemers en ZZP's aan de slag kunnen. De restauratie van het industriële erfgoed gaat ruim een 1/2 miljoen Euro kosten. Naast de gemeente Coevorden betaalt ook het Europese ontwikkelingsprogramma Micropol mee. Snel internet en betaalbare faciliteiten moeten de klanten naar het gebouw gaan trekken. Zeker als het gehele stationsgebied een facelift krijgt, moet het opgeknapte gebouw een stralend middelpunt worden. Het is de bedoeling dat de restauratie binnen een jaar is afgerond.
Door de bouwactiviteiten van de nieuwe voetgangerstunnel onder het spoor en de aanleg van de nieuwe gracht en diverse parkeerterreinen staat het gebouw er in 2018 en 2019 een beetje verloren bij. Met het vorderen van de werkzaamheden wordt de omgeving rond het gebouw steeds meer ingericht. Uiteindelijk moet het een mooi hoogtepunt worden van de herontwikkeling van het emplacement en achterliggende industriegebied tot een winkelcentrum.
Sinds de goederensporen weg zijn staat het gebouw er een beetje verloren bij. Inmiddels zitten er meerdere bedrijven in het pand waaronder een bakker annex broodjezaak.
|
- |
Dienstgebouw
In 1910 besteden de Staatsspoorwegen met bestek SS-1277 een dienstgebouw aan. Voor die tijd heeft er ook al een dienstgebouw gestaan, maar dat wordt afgebroken. Het dienstgebouw uit 1910 is nog steeds aanwezig. Aan de achterzijde is het gebouw uitgebreid. Deze uitbreiding is voorzien van een plat dak. Anno 2010 wordt het gebouw gedeeltelijk gebruikt door Strukton die met ProRail een contract heeft voor het onderhoud van de spoorlijn Zwolle - Emmen. In februari 2019 wordt het gebouw afgebroken omdat het geen functie meer heeft.
Dienstgebouw langs het emplacement van station Coevorden. Op de voorgrond post II.
|
Uitbouw met van het dienstgebouw waar Strukton haar onderkomen heeft.
|
Brugwachterswoning, Coevorder Stadsgracht (nummer 6)
Na de brug ten oosten van de spoorlijn staat brugwachterswoning 6. Deze woning maakt deel uit van het bestek NOLS-17. Tevens bedient de brugwachter de spoorbomen van de overweg Beukenlaan die tussen de brug en de woning langs loopt. Hiervoor is naast de weg een houten wachtpost gebouwd. Deze post heeft de naam Post I. De overweg is bij reconstructiewerkzaamheden in 1986 vervallen. Enige tijd later is ook de houten post I afgebroken. De woning is aan de west en zuidkant wit geschilderd.
Voormalige brugwachterswoning bij de brug over de Coevorder Stadsgracht.
|
- |
Wachterswoning, (nummer 7)
Op 11 juni 1907 worden door de Staatsspoorwegen onder besteknummer SS-1113 een woning aanbesteed voor een overwegwachter. Deze woning komt bij de kruising van de DSM met de NOLS. De wachter heeft als taak er voor te zorgen dat de kruising tussen het trein- en tramverkeer beveiligd is. Tevens bedient hij de spoorbomen bij deze kruising. In 1905 en 1906 is hiervoor alleen een wachthuisje aanwezig. Dit wachthuisje blijft behouden, maar wordt bij de bouw van de wachterswoning enkele meters verplaatst. De wachterswoning is in 1978 afgebroken.
Overweg in de Krimweg. Rechts staat wachterswoning nummer 7 met links daarvan het wachthuisje.
|
Wachterwoning nummer 7 met op de achtergrond de hal van OPC.
|
Woning opzichter-machinist
Deze woning wordt in 1906 ten noordoosten van het emplacement gebouwd. Nadat de woning op 29 mei 1906 door de Staatsspoorwegen onder nummer SS-1062 is aanbesteed. De raming van de kosten voor dit gebouw zijn NLG 5.550,00. De aanbesteding levert niet het gewenste resultaat, zodat de opdracht onderhands wordt opgedragen aan H. van der Sluijs en J. Grolleman beide uit Zwolle. Deze zijn opdat moment bezig met de uitbreiding van station Bergentheim. Zij zijn bereid de woning in Coevorden voor een bedrag van NLG 5.825,00 neer te zetten. Bij deze woning behoort een bergplaats die naast de woning staat.
De opzichter-machinist heeft de dagelijkse leiding in het depot van Coevorden. Vanaf 1920 heeft deze functie de naam depotchef. In de loop der tijd is de woning sterk gemoderniseerd. De woning is nog steeds aanwezig.
Voormalige woning opzichter-machinist aan de stationsstraat in Coevorden.
|
- |
Woning Opzichter van de weg (Van Heutzsingel 24)
De Staatsspoorwegen koopt op 20 mei 1926 in Coevorden een huis voor de opzichter van de weg. De verkopende partij is de heer G.J. van Doornum, huisschilder en grossier in verfwaren en aanverwante artikelen. De verkoopprijs bedraagt NLG 6.900,00. Het betreft het oostelijk gedeelte van een blokje woningen gelegen aan de van Heutzsingel 24. Bij het huis hoort ook een tuin met schuur. Op 2 juni 1972 verkopen de Nederlandse Spoorwegen de woning aan de toenmalige bewoner, technisch-inspecteur van de NS, dhr. A. Verboon. De eigenaar moet daartoe NLG 22.500,00 overmaken aan zijn werkgever.
De linker woning van het middelste blokje huizen is de voormalige woning van de Opzichter van de Weg.
|
- |
Wachterswoning, weg Coevorden - Dalen (nummer 8)
Deze wachterswoning maakt deel uit van bestek NOLS-17. De wachter die in deze woning woont, moet de drukke overweg in weg tussen Coevorden en Dalen beveiligen. In later jaren gaan de trams van de EDS eveneens gebruik maken van deze overweg. In de loop der tijd zijn de muren aan de westkant van de wachterswoning wit geplamuurd. De wachterswoning is in 1967 afgebroken.
Overweg in de weg naar Dalen, in 1918 komen in deze straat de sporen van de EDS-tramlijn te liggen.
|
De overweg in de Poppenharelaan te Coevorden met woning 8 bij km 55,89 en wachtpost III km bij 55,905.
|
Brugwachterswoning, Coevordensche kanaal
Deze woning maakt deel uit van bestek NOLS-42. De brugwachter bedient de brug over het kanaal van de spoorlijn naar Duitsland. Op 22 februari 1945 raakt de brugwachterswoning zwaar beschadigd bij een bombardement uitgevoerd door 12 bommenwerpers van de geallieerden. De familie Holthuis is de bewoner van de woning ten tijde van het bombardement. De wachterswoning wordt na de Tweede Wereldoorlog niet meer hersteld.
Zwaar beschadigde brugwachterswoning bij het Coevordensche kanaal.
|
- |
Post II
Tussen de goederensporen bevindt zich een klein gebouwtje, waarin Post II is gevestigd. Het gebouwtje staat op een stenen fundament en heeft een houten opbouw. De deur is via een klein trappetje te betreden. Post II is alleen bemand als er op de goederensporen gerangeerd wordt. De post is in 1987 na de modernisering van de spoorlijn Zwolle - Emmen naar de EDS (Eerste Drentse vereniging van Stoomliefhebbers) gegaan.
Post II tussen de goederensporen op het emplacement.
|
- |
Post III
Ter vervanging van de wachterswoning 8 wordt aan de andere zijde van de weg Coevorden - Dalen Post III gebouwd. In 1962 als de woning er nog staat is het gebouwtje al aanwezig. Vanuit Post III worden twee spoorwegovergangen bediend. Na de modernisering in mei 1987 wordt Post III afgebroken. Voor die tijd is Post III altijd bemand om de spoorbomen te kunnen sluiten op de overwegen.
Post III na de ombouw van de beveiliging in mei 1987.
|
- |
Post IV
Ter vervanging van de brugwachterswoning bij het Coevordensche kanaal wordt Post IV gebouwd. In deze Post IV wordt de brug van de BE richting Duitsland bediend. Post IV is alleen bemand als de brug over het kanaal gesloten moet worden om een trein door te laten. Het gebouwtje is in 1967 verplaatst. Inmiddels is de schoorsteen verwijderd en zijn de deur en de dakrand beige geschilderd.
Post IV nog met schoorsteen.
|
- |
Emplacement
Coevorden 01
Coevorden 02 Coevorden 03 Coevorden 04 Coevorden 05 Coevorden 06 Coevorden 07 Coevorden 08 Coevorden 09 |
Coevorden krijgt geen standaard NOLS-emplacement. Vanwege de aanwezigheid van een locomotievendepot is het emplacement ruimer van opzet dan bij de andere stations aan de NOLS-lijnen. Toch is op het emplacement geen overdaad aan sporen en wissels te vinden. Voor de komst van de Bentheimer Kreisbahn naar Coevorden worden de eerste uitbreidingen gedaan.
In 1912 breiden de Staatsspoorwegen de voorzieningen in Coevorden uit. Na de Eerste Wereldoorlog wil men de waterkranen op het emplacement verplaatsen om het bijvullen van de locomotieven te versnellen. De Raad van Toezicht op de Spoorwegdiensten geeft echter een negatief advies. De invloed op de snelheid zou gering zijn. Uit het vertragingsregister blijkt, dat ten hoogste een vertraging van 3 minuten ontstaat door het omrijden van de locomotief. Deze vertraging kan onderweg makkelijk worden ingelopen. Daarbij komt, dat de kosten voor met name de benodigde gegoten ijzeren buizen hoog zijn.
In het 4e spoor bevindt zich een weegbrug. Westelijk van de weegbrug staat een ladingsmal om te controleren of open goederenwagens niet buiten profiel zijn.
Emplacement van Coevorden. Duidelijk is te zien dat de portalen over 3 sporen staan, maar alleen het spoor langs het perron is voorzien van bovenleiding.
|
Verwijderde wissels op het emplacement van Coevorden.
|
In 1921 komt er een telefoonverbinding tot stand met de brugwachterspost in De Haandrik. Aan weerszijde van de goederensporen wordt een rangeerpaallantaren geplaatst. Het exemplaar aan de zijde Gramsbergen vlakbij het bordessein houdt het vol tot aan de elektrificatie en modernisering van het emplacement in 1987.
Ten noordoosten van het stationsgebouw aan de stadszijde zijn sporen aangelegd voor het laden en lossen van goederenwagens. Een spoor komt parallel aan de straatweg tot bijna midden op het stationsplein. Vlak voor de woning van opzichter machinist is een verhoogde los- en laadplaats met 2 sporen, waarvan 1 spoor geschikt is voor kopse belading.
Na de overgang naar dieseltractie heeft de NS de draaischijf in Coevorden niet meer nodig. De stoomlocomotieven van de Bentheimer Eisenbahn maken ook gebruik van de draaischijf. Nadat de Bentheimer Eisenbahn overgaat naar het rijden met tenderlocomotieven. Deze locomotieven kunnen zowel voor als achteruit met dezelfde snelheid rijden. Het is niet noodzakelijk deze locomotieven op het eindpunt te draaien. De draaischijf in Coevorden kan dan ook in 1955 worden opgeruimd.
De goederensporen zijn definitief opgebroken.
|
Van het emplacement is na de ombouw in oktober 2018 nog maar een extra spoor overgebleven.
|
Bij de elektrificatie worden de beide doorgaande sporen langs het perron van bovenleiding voorzien. Aan de zijde van het goederenemplacement staan de bovenleidingsportalen over het doorgaande spoor en 2 opstelsporen. De opstelsporen hebben echter geen rijdraad gekregen. Deze is eventueel later nog wel zonder veel extra inspanning aan te leggen. De niet centraal bedienbare wissels worden voorzien van een trapaandrijving om het zware omleggen met de hand te vereenvoudigen.
Ten zuidoosten van de stad wordt eind jaren 80 van de 20e een nieuw bedrijvenpark (Europark) gebouwd. Diverse bedrijven op dit park krijgen een directe spooraansluiting op de Bentheimer Eisenbahn. Het goederenvervoer verdwijnt daarmee nagenoeg uit de kern van Coevorden. De sporen staan steeds vaker leeg. De gemeente Coevorden wil de ruimte graag bebouwen. In het najaar van 2009 worden een aantal wissels verwijderd, waardoor het grootste gedeelte van de goederensporen niet meer bereikbaar is. De verhoogde los- en laadplaats wordt eveneens afgebroken. Eind februari 2011 worden de meeste goederensporen daadwerkelijk opgebroken.
Waar eens druk werd gerangeerd met goederenwagens is sinds 2019 een gracht en een parkeerterrein aangelegd.
|
Tunnel onder het emplacement van Coevorden.
|
Naast de beide doorgaande sporen voor de reizigerstreinen blijven 3 extra sporen liggen. Deze sporen zijn niet van bovenleiding voorzien. In 2012 wordt het buitenste spoor van bovenleiding voorzien. Daarmee wordt het mogelijk om met een goederentrein, die getrokken wordt door een elektrische locomotief richting Gramsbergen te vertrekken of uit die richting aan te komen. Een diesellocomotief van de BE haalt en brengt de goederentrein inclusief elektrische locomotief naar het industrieterrein.
Na het gereedkomen van de spoorbrug bij het industrieterrein is het niet mee nodig dat goederentreinen door rijden naar het station van Coevorden. In het weekend van 11 en 12 augustus 2018 ruimt ProRail de 2 meest westelijke sporen op. Dit is dus ook het spoor dat in 2012 nog van bovenleiding is voorzien en maar 6 jaar heeft dienst gedaan. In plaats daarvan voorziet ProRail het 3e spoor van bovenleiding, zodat het mogelijk wordt om een extra trein in Coevorden te parkeren zonder dat deze het treinverkeer hindert. De vrijgekomen grond wordt gebruikt voor de aanleg van de tunnel onder het station. Om het emplacement wordt een hekwerk geplaatst om de sporen af te schermen.
Een groot deel van het voormalige goederenemplacement vormt de gemeente Coevorden in 2019 om tot een gracht met kademuur met daarachter een parkeerterrein.
Beveiliging
Aan de westelijke zijde van het emplacement staat sinds de komst van de Bentheimer Kreisbahn in 1910 een vertakkingssein als uitrijsein om de richtingen Gramsbergen of Laarwald aan te geven. Oorspronkelijk is dit een vertakkingssein van de Staatsspoorwegen waar de beide seinen aan één paal onder elkaar zijn gemonteerd. Later wordt dit vervangen door een bordessein waar de beide seinen naast elkaar staan.
Op het emplacement staan sinds 1921 2 stuks rangeerpaallantaarns om aan te geven dat er op het emplacement gerangeerd mag worden. Het exemplaar aan de zijde Gramsbergen blijft het langste staan en houdt het vol tot aan de modernisering in 1987.
Bij de modernisering van 1987 wordt de mechanische seinen op het emplacement vervangen door lichtseinen.
Vertakkingssein van de Staatsspoorwegen op het emplacement te Coevorden. Het bovenste sein is voor de richting Laarwald en het onderste sein voor de richting Gramsbergen.
|
Vertakkingssein met daarvoor een rangeerpaallantaarn op het emplacement te Coevorden. Het linker sein is voor de richting Laarwald en het rechter sein voor de richting Gramsbergen.
|
Spoorweghaven
In het oorspronkelijke NOLS-bestek takt even voor de brugwachterswoning 6 een enkelsporig havenspoor van het doorgaande spoor richting Gramsbergen af. Dit havenspoor is tijdens de bouw van het emplacement van Coevorden veel langer. Het wordt gebruikt voor het afvoeren van zand dat vrij komt bij het afbreken van de vestingwerken. Na de afgravingen wordt het spoor ingekort tot langs de Stadsgracht. Op het havenspoor kunnen enkele goederenwagens langs de Stadsgracht worden gezet. De Staatsspoorwegen willen dit echter op deze manier niet in dienst nemen, omdat men het gevaar van terugrollende goederenwagens naar de hoofdbaan te groot acht. De Staatsspoorwegen stellen een spoorwijzing voor met een wisselverbinding naar een nevenlijn. De veiligheid wordt hiermee vergroot omdat de goederenwagens niet meer naar het hoofdspoor terugrollen. Door de beperkte ruimte bij de Stadsgracht houdt deze wijzing wel in dat het havenspoor alleen ingereden kan worden vanuit de richting Gramsbergen. Het aantal rangeerbewegingen neemt dus toe. Tevens is er een wissel meer nodig dan in het eerste plan, waardoor het hele project duurder wordt. Hoewel men in het begin nog al septisch is over het nut van de spoorweghaven in Coevorden blijkt deze toch ruimschoots aan de verwachtingen te voldoen. Langs het havenspoor vestigen zich allerlei handelsfirma's die profiteren van de uitgebreide transportmogelijkheden zowel per spoor als per boot. In de beginperiode beschikken de bedrijven nog niet over een rioolaansluiting. Met behulp van een korte buis loost men rechtstreeks in de Stadsgracht. Toestemming om het spoor te kruisen moet men bij de Staatsspoorwegen aanvragen.
De sporen langs de Coevorder Stadsgracht in Coevorden kijkend naar het oosten. Rechts over het water de gebouwen van de strocartonfabriek Hollandia.
|
Stadsgracht met aan de overzijde de Spoorweghaven in Coevorden.
|
De Firma H. Spijkerman en Co wil in 1912 een smalspoor leggen vanuit zijn gebouw naar het havenspoor van de NOLS. Het smalspoor is bedoeld om goederen van en naar de goederenwagens te rijden, zodat het personeel niet hoeft te tillen. In de praktijk blijkt het spoor al gelegd te zijn. De Raad van Toezicht vindt dat het havenspoor alleen bedoeld is voor het overladen van goederen van en naar schepen. Na de oorlog is het smalspoor nog steeds aanwezig. Het bestaat uit een spoor haaks op de havenspoor dat recht het gebouw van Spijkerman in loopt. Vlak voor het gebouw zit een wissel in het smalspoor voor een aftakking naar links. Dit 2e spoor loopt parallel aan het eerste spoor het gebouw van Spijkerman in.
Op 29 september 1920 besteden de spoorwegen met bestek SS-1417 een uitbreiding van de spoorweghaven aan. Deze werken komen in 1921 gereed. Hiervoor zijn wel enkele ingrijpende maatregelen nodig. Om het havenspoor niet al te scherp te maken moet het afbuigende wissel al voor de tramkruising met de DSM liggen. Ook de overweg moet van een extra spoor worden voorzien. Het beveilingsspoor blijft ook bij deze situatie gehandhaafd. Even na de aftakking splitst het havenspoor zich in 2 evenwijdige sporen. Bijna in het midden bevinden zich overloopwissels om van het ene op het andere spoor te komen.
Plaats van de voormalige spoorweghaven nu aanlegsteiger voor pleziervaartuigen.
|
- |
In de jaren 50 takt het havenspoor af van een zogenaamde Engelse wissel, welke direct voor wachterswoning nummer 6. Er is geen doodlopend kopspoor meer voor de beveiliging tegen terugrollen.
In 1971 de verbinding met het havenspoor verwijderd. Inmiddels is de situatie totaal veranderd en is de bedrijvigheid niet meer aanwezig.
Brug Coevorder Stadsgracht
Over de Coevorder Stadsgracht bouwt de NOLS een draaibrug. In 1926 bouwt de NS bij verbredingswerkzaamheden aan de Stadsgracht aan de zuidzijde 2 extra gemetselde boogbruggen. Deze werkzaamheden besteedt de NS aan met bestek SS-1483. Doel van de operatie is om de doorstroming van het grachtwater te bevorderen.
In 1986 wordt de brug vervangen door een nieuwe hefbrug. Deze brug heeft dezelfde uitvoering als de eveneens nieuwe brug in Nieuw-Amsterdam. De hefbrug is geschikt voor dubbelspoor maar slechts een spoor wordt aangebracht. Bij de elektrificatie in 1987 wordt boven het spoor op de brug bovenleiding opgehangen. De bovenleiding is niet verbonden met de brug en beweegt niet mee bij het openen van de hefbrug. De spoorbrug kan dan ook niet hoger dan de rijdraad worden geopend.
Oude brug over de Coevorder Stadsgracht. Rond de brug zijn de funderingen voor de nieuwe hefbrug al gelegd.
|
Nieuwe brug over de Coevorder Stadsgracht.
|
Anno 2006 wordt de brug vanuit de centrale besturingspost van ProRail in Zwolle bediend. Rond de brug hangen camera's waarmee de brugwachter op afstand kan zien hoe de situatie ter plekke is. Tussen Zwolle en Coevorden is geen permanente verbinding aanwezig. Zodra een schip de brug wil passeren moet de schipper op een drukknop aan de oever zich melden. Op dat moment brengt de brugwachter een cameraverbinding tot stand. Via een spraakverbinding krijgt de schipper vervolgens commando's over de te volgen acties. Het zijn vooral plezierjachten die de brug willen passeren. Vrachtverkeer komt nauwelijks meer voor. Binnen ProRail heeft de brug de afkorting "COSB".
Brug Coevordensche Kanaal
Om de richting Laarwald te kunnen rijden moet het Coevordensche Kanaal overgestoken worden. De NOLS bouwt hier een draaibrug. Aan het eind van de oorlog wordt deze vernietigd. Pas in 1953 wordt de verbinding hersteld. Daartoe wordt op kosten van de BE een nieuwe brug besteld en gemonteerd.
De brug in Coevorden heeft de bijnaam "Gouden horloge brug / Goldene Uhr Brücke". De bijnaam heeft de brug te danken aan het presentje, een gouden horloge, dat de heer Tulp krijgt van de Bentheimer Eisenbahn (?) voor zijn inzet om de brug weer te herstellen.
Foto van het Bombardement op de brug over het Coevordensche kanaal.
|
Brug over het Coevordensche kanaal.
|
Personeel
Op het station van Coevorden hebben een groot aantal mensen gewerkt. Hieronder staat een overzicht van diverse personen en functies zover bij de auteur bekend, gebaseerd op de overzichten uit "Het Utrechts Archief" en publicaties in kranten en boeken. Het overzicht is niet compleet en zal waar mogelijk worden aangevuld. De personen zijn ingedeeld naar de laatste functie die ze op het station Coevorden hebben vervuld.
Personeel van het station Coevorden voor het stationsgebouw. Op de foto staat stationspersoneel, rangeerders en personeel van Weg en Werken.
|
- |
Functie: | Van: | Tot: | Naam: | Opmerking: |
Stationschef 3e klasse | 16-06-1905 | 31-01-1912 | M. de Vries (Machiel) | Afkomstig uit Susteren. Vertrekt naar Scheemda. |
Stationschef 2e klasse | 01-02-1912 | 30-04-1914 | J. Gravendijk (Jan) | Voorheen Stationschef 3e klasse te Baflo. Op 1 april 1913 promotie tot Stationschef 2e klasse. Vertrekt naar de Inspectie te Groningen. |
Stationschef 1e klasse B | 01-05-1914 | 30-11-1921 | H.W. Wouters (Herman Wolter) | Voorheen Stationschef 2e klasse te Kerkrade Rolduc. Op 1 juli 1918 promotie tot Stationschef 1e klasse B. Vertrekt naar Maarn. |
Stationschef 1e klasse B | 01-12-1921 | 30-04-1926 | J. Werkman (Jan) | Voorheen Stationschef 2e klasse te Oudenbosch. Komt als Stationschef 1e klasse B naar Coevorden. Vertrekt naar Kerkrade Rolduc. |
Stationschef 2e klasse | ? | 31-5-1927 | E. Wilmink | Vertrekt naar Stadskanaal als Stationschef 1e klasse. |
Stationschef 2e klasse | 01-06-1927 | 31-12-1933 | R. Brink | Afkomstig uit Emmen. Vertrekt naar Uithoorn. |
Stationschef 2e klasse | 01-01-1933 | 31-12-1935 | D.K. Smith (Derk Kornelis) | Afkomstig uit Eysden. Vertrekt naar Kampen. |
Stationschef 2e klasse | 01-01-1936 | 31-03-1937 | J.H. van Hillo (James Hendrik) | Voorheen Stationschef 3e klasse te Horst - Sevenum. Vertrekt naar Gorinchem. |
Stationschef 2e klasse | 16-04-1937 | 14-12-1940 | J.A. Douwes (Johannes Albertus) | Voorheen Stationschef 2e klasse te Hoogezand - Sappermeer. Vertrekt naar Geldermalsen. |
Stationschef 2e klasse | 01-02-1941 | 30-04-1943 | J. van Veen | Voorheen Stationschef te Bodegraven. Vertrekt als Stationschef 1e klasse B naar Nuth. |
Stationschef 2e klasse | 01-05-1943 | 15-02-1953 | A.J.C. Bouff | Voorheen Stationschef 3e klasse te Barendrecht. Vertrekt als Stationschef naar Naarden - Bussum. |
Stationschef 2e klasse | 01-03-1953 | ? | G.B.R. de Haan | Voorheen Adjunct-stationschef 2e klasse te Amersfoort. |
Stationschef 2e klasse | 01-03-1958 | 01-09-1960 | J.P. Wesselingh | Afkomstig uit Amersfoort. Vertrekt naar de afd. kadervorming in Utrecht. |
Stationschef | 01-09-1960 | ? | H. de Haan | Voorheen Adjunct chef te Maastricht. |
Assistent v.d. stationsdienst | 15-11-1914 | 18-06-1921 | D. Heling (Derk) | Voorheen Rangeerder te Hoogeveen. Komt als Arbeider - telegrafist naar Coevorden. Op 1 augustus 1920 promotie tot Assistent van de stationsdienst. In de periode 15 augustus 1920 t/m 25 september 1920 tijdelijk in Boxmeer. Vertrekt naar Aalsmeer. |
Assistent v.d. stationsdienst | 27-03-1921 | 29-05-1926 | C. Vorsteveld (Cornelis) | Afkomstig uit Zwolle. Vertrekt naar Heerlen. Is eerder Waarnemend arbeider in Coevorden geweest. |
Assistent v.d. stationsdienst | 19-06-1921 | 31-03-1927 | B.J. Hogeboom (Berend Jan) | Afkomstig uit Wirdum. Vertrekt als Haltechef naar Acht. |
Assistent v.d. stationsdienst | 05-08-1923 | 28-02-1931 | G.J. Ekkel (Gerrit Jan) | Afkomstig uit Emmen. Vertrekt naar Vogelenzang. |
Assistent v.d. stationsdienst | 30-05-1926 | 15-05-1932 | A.W. Peters (Albert Willem) | Voorheen Arbeider - telegrafist in Wesepe. Op 27 juni 1926 promotie tot Assistent van de stationsdienst. Vertrekt als Haltechef naar Hooghalen. |
Assistent v.d. stationsdienst | 04-03-1928 | 30-09-1934 | G. Rondhuis (Geert) | Afkomstig uit Hoogeveen. Vertrekt naar Meppel. |
Assistent v.d. stationsdienst | 29-05-1932 | 10-06-1933 | J. Brink (Jan) | Afkomstig uit Tiel. Vertrekt naar Emmen. |
Assistent v.d. stationsdienst | 11-06-1933 | 03-05-1936 | J. Reinders (Johan) | Afkomstig uit Emmen. Vertrekt naar Giessendam - Neder Hardinxveld. |
Stationsbeambte | 12-10-1919 | 24-04-1921 | A.J. Witsenboer (Antonius Johannes) | Voorheen Assistent van de stationsdienst te Wildervank. Vertrekt naar Zwolle. |
Stationsbeambte | 01-10-1921 | 30-09-1926 | J. Prakken (Jan) | Afkomstig uit Wolvega. Vertrekt als Eerste haltechef naar Staphorst. |
Stationsbeambte | 1926 | ? | C.L. van Doorn | Voorheen schrijver |
Commies stationsdienst | 16-03-1913 | 15-07-1920 | H.K. Oosting (Heijo Klaas) | Voorheen Surnuminair te Zwolle. Op 19 februari 1915 promotie tot Klerk - telegrafist. Op 1 januari 1916 promotie tot Goederenklerk - stationsassistent. Op 1 april 1919 promotie tot Commies stationsdienst. Vertrekt als Commies naar Amersfoort. |
Commies stationsdienst | 05-03-1919 | 20-07-1919 | P. Mulders (Petrus) | Voorheen Goederenklerk - stationsassistent te Weert. Op 1 april 1919 promotie tot Commies stationsdienst. Vertrekt naar Eindhoven. |
Commies | 20-08-1907 | 17-04-1922 | E. Klouwen (Esse) | Voorheen Klerk - telegrafist te Hoogezand Sappermeer. Op 1 januari 1917 promotie tot Adjunct commies. Op 1 april 1919 promotie tot Commies. Vertrekt naar Maastricht B. |
Commies | 01-12-1914 | 15-08-1929 | B.J. Aalbers (Bernard Jan) | Voorheen Klerk - telegrafist 2e klasse te Utrecht. Op 1 januari 1916 promotie tot Adjunct-commies. Op 1 april 1919 promotie tot Commies. Vertrekt naar Kampen Noord. |
Commies | 01-01-1921 | 31-05-1929 | D. Kuipers (Douwe) | Voorheen Commies stationsdienst te Meppel. Komt als Commies naar Coevorden. Vertrekt naar Rotterdam. |
Commies | 16-02-1924 | 28-02-1928 | R. Schouten (Rijndert) | Afkomstig uit Bentheim. Vertrekt naar Ermelo. |
Commies | 09-10-1909 | 13-01-1921 | L.M. Tolhuizen (Ludovicus Maria) | Voorheen Klerk - telegrafist te Groningen. In de periode 1 mei 1910 t/m 15 maart 1911 werkzaam in Den Bosch en Stadskanaal. Op 1 april 1915 promotie tot Adjunct commies. Op 1 april 1919 promotie tot Commies. Vertrekt naar Meppel. |
Commies | 01-04-1920 | 30-04-1926 | J.G. Wieringa (Jan Geert) | Voorheen Klerk te Eindhoven. Op 20 mei 1925 promotie tot Commies. Vertrekt naar Elst. |
Commies | 16-08-1929 | 30-06-1930 | J.J.J. Volkerts (Jan Janno Johannes) | Afkomstig uit Kampen Noord. Vertrekt naar Meppel. |
Lijnassistent | 18-08-1918 | 13-12-1941 | H.J. Boerdam (Hendrik Jan) | Voorheen Arbeider - rangeerder te Berchem. Komt als Arbeider - telegrafist naar Coevorden. Op 9 februari 1941 promotie tot Lijnassistent. Vertrekt naar Gramsbergen. |
Lijnassistent | 04-11-1918 | 11-01-1942 | F. Buddenberg (Frederikus) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulparbeider. Op 9 februari 1919 promotie tot Waarnemend arbeider. Op 1 juni 1919 promotie tot Arbeider. Op 30 november 1919 promotie tot Arbeider - rangeerder. Op 11 maart 1928 promotie tot Arbeider - telegrafist. Op 9 februari 1941 promotie tot Lijnassistent. |
Eerste schrijver | 25-12-1907 | 31-03-1915 | C.F. Kuilart (Casimir Frederik) | Komt als Waarnemend schrijver uit Zwolle. Op 28 juni 1908 promotie tot Schrijver. Op 29 juni 1913 promotie tot Eerste schrijver. Vertrekt naar Utrecht. |
Schrijver | 16-09-1910 | 23-01-1912 | A.J. Warta (Albertus Jacobus) | Voorheen Klerk - telegrafist te Den Haag. Op 22 december 1911 promotie tot Schrijver. Vertrekt naar Groningen. |
Schrijver | 01-04-1915 | 30-04-1916 | S. Huizinga (Sake) | Afkomstig uit Tilburg. Vertrekt naar Stadskanaal HS. |
Schrijver | 01-05-1916 | 30-11-1916 | J. Slijper (Jacob) | Afkomstig uit Stadskanaal. Vertrekt naar Zwolle. |
Telegrafist | 01-07-1905 | 29-04-1916 | M. Bakker (Melchert) | Afkomstig uit Meppel. Vertrekt als Haltechef naar Ulsda. |
Telegrafist | 17-12-1905 | 03-08-1912 | H. Hofman (Hermannus) | Voorheen Hulpwegwerker op het traject Deventer - Zwolle. Komt als Arbeider - telegrafist naar Coevorden. Op 16 juni 1912 promotie tot Telegrafist. Vertrekt naar Meppel. |
Telegrafist | 13-01-1907 | 28-10-1911 | L. van Boven (Leendert) | Afkomstig uit Koekange. Vertrekt naar Deventer. |
Telegrafist | 30-04-1916 | 30-09-1918 | W.J. Smit (Willem Jan) | Afkomstig uit Wirdum. Vertrekt naar Elst. |
Arbeider - telegrafist | 01-10-1905 | 16-12-1905 | A.W. Jansen (August Wouterus) | Afkomstig uit Dieren en keert weer terug naar Dieren. |
Arbeider - telegrafist | 31-12-1905 | 03-12-1906 | H.K. Oosting (Heijo Klaas) | Afkomstig uit Koekange. Vertrekt naar Hengelo. |
Arbeider - telegrafist | 25-02-1906 | 29-06-1910 | J. Gernaat (Jan) | Afkomstig uit Winschoten. Vertrekt naar Stadskanaal. |
Arbeider - telegrafist | 01-04-1906 | 01-10-1910 | R. Plezier (Roelof) | Afkomstig uit Gasselternijveen. Overlijdt in actieve dienst. |
Arbeider - telegrafist | 14-10-1906 | 29-12-1906 | P. Kok (Pieter) | Afkomstig uit Usquert. Vertrekt naar Hardenberg. |
Arbeider - telegrafist | 15-12-1906 | 26-12-1914 | H. van der Wal (Henderik) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulparbeider. Op 26 mei 1907 promotie tot Arbeider - remmer. Op 28 februari 1909 promotie tot Wisselwachter. Op 28 augustus 1910. Promotie tot Arbeider - telegrafist. In de periode 20 november 1910 t/m 17 augustus 1912 werkzaam in Dalen. Vertrekt naar Zwolle. |
Arbeider - telegrafist | 16-09-1909 | 30-09-1911 | W. Jonk (Willem) | Afkomstig uit Diepenveen. Vertrekt naar Zwolle. |
Arbeider - telegrafist | 20-11-1910 | 30-05-1914 | H. Koster (Harmen) | Afkomstig uit Gasselternijveen. Vertrekt als Controle beambte naar Sittard. |
Arbeider - telegrafist | 31-05-1914 | 14-11-1914 | L. Ezenga (Lammert) | Voorheen Arbeider te Winschoten. Komt als Arbeider - telegrafist naar Coevorden. Vertrekt naar Nieuweschans. |
Arbeider - telegrafist | 27-12-1914 | 24-06-1916 | H. Toussaint (Hendrik) | Afkomstig uit Zuthem. Vertrekt naar Loenen - Vreeland. |
Arbeider - telegrafist | 25-06-1916 | 11-08-1917 | A. Groeneveld (Albert) | Voorheen Rangeerder te Mariënberg. Komt als Arbeider - telegrafist naar Coevorden. Vertrekt naar Dieren - Doesburg. |
Arbeider - telegrafist | 10-08-1917 | 15-12-1917 | J.W. ten Brinke (Jan Willem) | Voorheen Rangeerder te Wierden. Vertrekt als Rangeerder weer naar Wierden. |
Arbeider - telegrafist | 16-12-1917 | 18-08-1918 | H. Spoelstra (Hendrik) | Voorheen Rangeerder te Wierden. Komt als Arbeider - telegrafist naar Coevorden. Vertrekt naar Berchem. |
Arbeider - telegrafist | 12-05-1918 | 30-03-1919 | G.J. Bekkers (Gerrit Jan) | Voorheen Arbeider te Visvliet. Op 12 oktober 1918 promotie tot Arbeider - telegrafist. Vertrekt naar Zuidhorn. |
Arbeider - telegrafist | 15-08-1920 | 29-08-1925 | H. Mulder (Hendrik) | Afkomstig uit Mariënberg. Vertrekt als Assistent van de stationsdienst naar Ruurlo. |
Arbeider - telegrafist | 13-03-1921 | 05-11-1921 | E. Hilberink (Egbert) | Afkomstig uit Emmen. Vertrekt naar Steenwijk. |
Arbeider - telegrafist | 11-12-1921 | 27-02-1926 | J. de Ruiter (Jacob) | Afkomstig uit Dalen. Vertrekt naar Ommen. |
Klerk - telegrafist 2e klasse | 01-07-1905 | 19-08-1907 | H. Verbeek (Hermannus) | Afkomstig uit Zwolle. Op 1 juli 1907 promotie tot Klerk - telegrafist. Vertrekt naar Hoogezand - Sappermeer. |
Klerk - telegrafist | 15-08-1905 | 30-09-1905 | R Bos (Roelof) | Afkomstig uit Ommen. Vertrekt naar Scheemda. |
Klerk - telegrafist | 07-11-1907 | 06-05-1908 | J. Idsenga (Jelke) | Afkomstig uit Zuidbroek. Vertrekt naar Rozendaal. |
Klerk - telegrafist | 16-10-1908 | 07-12-1908 | A.M. Westering (Arius Maria) | Afkomstig uit Groningen. Vertrekt naar Utrecht. |
Klerk - telegrafist | 01-01-1912 | 15-03-1913 | W. Proper (Willem) | Afkomstig uit Kerkrade Rolduc. Vertrekt naar Zwolle. |
Klerk - telegrafist | 12-09-1912 | 14-08-1917 | A. van Zoelen (Adolf) | Voorheen Surnumerair te Vries - Zuidlaren. Op 1 september 1914 promotie tot Klerk - telegrafist. Verlaat de dienst eervol op eigen verzoek. |
Klerk - telegrafist | 01-08-1913 | 28-02-1914 | H.J. Dikkers (Hendrik Jans) | Afkomstig uit Gouda. Vertrekt naar Wijhe. |
Goederenklerk v.d. stationsdienst | 26-12-1910 | 31-10-1914 | J.R. Holstein (Jan Robinus) | Voorheen Goederenklerk te Maastricht. Op 15 januari 1911 promotie tot Goederenklerk van de stationsdienst. Vertrekt naar Deventer. |
Goederenklerk - stationsassistent | 01-07-1914 | 31-03-1916 | P. Westerbeek(Pieter) | Afkomstig uit Zwolle en keer ook weer terug naar Zwolle. |
Ladingmeester | 26-02-1911 | 16-03-1912 | W. den Hartog (Willem) | Afkomstig uit Enschede. Vertrekt naar Roosendaal. |
Ladingmeester | 03-09-1911 | 28-09-1935 | H. Vreeling (Hendrik) | Afkomstig uit Venlo. Vertrekt naar Amersfoort. |
Onderladingmeester | 13-01-1911 | 03-04-1934 | J.C. Bakx (Joahhnes Cornelis) | Voorheen Voorman arbeider te Bokstel. Op 1 april 1919 promotie tot Onderladingmeester. Vertrekt naar Zevenaar. |
Onderladingmeester | 11-03-1928 | >01-10-1944 | L. Meijering (Lambertus) | Voorheen Wegwerker Mariënberg - Emmen. Komt als Arbeider naar Coevorden. Op 11 september 1941, 25 jaar in dienst. Op 19 september 1943 promotie tot Onderladingmeester. Personeelsdossier stopt in 1944. |
Seinwerker b.d. aanleg | 13-12-1909 | 30-09-1913 | W. de Vries (Willem) | Voorheen seinwerker te Groningen. Op 1 juli 1910 promotie tot Seinwerker b.d. aanleg. Vertrekt naar Assen. |
Seinwerker v.h. onderhoud | 01-10-1910 | 17-10-1910 | J. Zijlstra (Jan) | Afkomstig uit Ommen. Vertrekt naar Stadskanaal HS. |
Seinwerker b.d. aanleg | 01-10-1910 | 01-01-1913 | H. Hijlkema (Heilke) | Afkomstig uit Ommen. Vertrekt naar Groningen. In de periode 19 april 1911 tot en met 14 mei 1911 in Stadskanaal HS. |
Seinwerker b.d. aanleg | 15-08-1911 | 03-11-1912 | Th.J.H. Kling (Theodorus Johannes Hendrikus) | Afkomstig uit Maastricht. Vertrekt naar Groningen. |
Seinwerker | 01-12-1909 | 03-04-1910 | J. Zijlstra (Jan) | Voorheen Leerling seinwerker te Hoogezand - Sappermeer. Vertrekt naar Rolde. Komt in november 1910 tijdelijk terug als Seinwerker van het onderhoud. |
Leerling seinwerker | 01-12-1909 | 03-04-1910 | H. Hijlkema (Heilke) | Afkomstig uit Groningen. Vertrekt naar Rolde. Komt in november 1910 tijdelijk terug als Seinwerker b.d. aanleg. |
Hulpseinwerker | 12-12-1910 | 10-03-1912 | R. Heemstra (Reintjes) | Eerste betrekking bij de spoorwegen. Vertrekt als Waarnemend bankwerker naar Roermond. |
Ploegbaas bij de seininrichting | 01-11-1912 | 31-10-1913 | T. Berkenbosch (Tjeerd) | Afkomstig uit Meppel. Vertrekt naar Assen. |
Verantwoordelijk seinwachter | 01-06-1912 | 11-09-1919 | J.B. de Vries (Joannes Baptist) | Voorheen seinwerker te Zevenaar. Op 1 april 1919 promotie tot Verantwoordelijk seinwachter. Vertrekt naar Sittard. |
Telegraafwerker | 01-09-1912 | 05-12-1925 | J.L. Petersen (Johannes Leonardus) | Voorheen Telegraafwachter te Zwolle. Op 1 april 1919 promotie tot Telegraafwerker. Verlaat de dienst vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. |
Telegraafwachter | 31-07-1910 | 21-09-1912 | C.J. van Lint (Christiaan Jacobus) | Afkomstig uit Zwolle. Vertrekt naar Arnhem. |
Wisselwachter | 27-06-1905 | 09-11-1910 | A. Jonker (Arend) | Voorheen hulpwachter te Olst. Komst als Hulparbeider in dient in Coevorden. Op 16 juli 1905 promotie tot Arbeider - rangeerder. Op 28 februari 1909 promotie tot Wisselwachter. Vertrekt naar Lemelerveld. |
Wisselwachter | 08-09-1910 | 03-06-1939 | A.M. Scheenstra (Albert Marten) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulparbeider. Op 16 april 1911 promotie tot Waarnemend arbeider. Op 29 oktober 1911 promotie tot Arbeider. Op 26 mei 1912 promotie tot Wisselwachter. Vertrekt naar Deventer. |
Wisselwachter | 12-09-1910 | 22-03-1917 | A.H. Meijer (Albertus Hendrikus) | Voorheen Hulparbeider in Stadskanaal. Op 2 april 1911 promotie tot Waarnemend arbeider. Op 6 augustus 1911 promotie tot Arbeider. Op 29 oktober 1911 promotie tot Wisselwachter. Overlijdt in actieve dienst. |
Wisselwachter | 29-08-1910 | 27-04-1912 | H. Graste (Hubertus) | Voorheen Waarnemend arbeider in Veendam. Op 30 april 1911 promotie tot Arbeider. Op 25 juni 1911 promotie tot Wisselwachter. Vertrekt als Arbeider - telegrafist naar Gasselternijveen. |
Wisselwachter | 01-09-1911 | 11-06-1933 | A. Glas (Albert) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulparbeider. Op 29 januari 1912 promotie tot Waarnemend arbeider. Op 1 september 1912 promotie tot Arbeider. Op 31 augustus 1913 promotie tot Wisselwachter. Vertrekt naar Amersfoort, maar komt op 21 maart 1934 in actieve dienst te overlijden. |
Voorman rangeerder | 26-11-1905 | 01-06-1935 | J. Siebelt (Johannes) | Voorheen Hulparbeider te Meppel. Op 31 december 1905 promotie tot Arbeider - rangeerder. Op 28 februari 1909 promotie tot Wisselwachter. Op 1 april 1917 promotie tot Rangeerploegleider. Op 1 april 1919 promotie tot Voorman rangeerder. Vertrekt naar Hengelo. |
Voorman rangeerder | 08-10-1906 | 31-03-1934 | H. Noppert (Hendrik) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulparbeider. Op 30 juni 1907 promotie tot Arbeider - rangeerder. Op 28 februari 1909 promotie tot Wisselwachter. Op 1 april 1917 promotie tot Rangeerploegleider. Op 1 april 1919 promotie tot Voorman rangeerder. Vertrekt naar Winterswijk. |
Rangeerder | 25-05-1915 | 17-10-1918 | M. Kramer (Maas) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulparbeider. Op 29 augustus 1915 promotie tot Waarnemend arbeider. Op 28 mei 1916 promotie tot Arbeider. Op 28 oktober 1917 promotie tot Wisselwachter. Eervol op eigen verzoek ontslagen. |
Rangeerder | 11-11-1918 | 08-02-1936 | J. Overvliet (Johannes) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulparbeider. Op 15 december 1918 promotie tot Waarnemend arbeider. Op 27 april 1919 promotie tot Arbeider. Op 30 november 1919 promotie tot Rangeerder. Vertrekt naar Meppel. |
Rangeerder | 12-11-1918 | 30-04-1950 | G. Stegeman (Gerrit) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulparbeider. Op 19 januari 1919 promotie tot Waarnemend arbeider. Op 27 april 1919 promotie tot Arbeider. Op 30 november 1919 promotie tot Arbeider - rangeerder. Op 25 mei 1942 promotie tot Rangeerder. Verlaat de dienst vanwege invaliditeit. |
Rangeerder | 11-12-1927 | 27-08-1951 | J. Rabbers (Jan) | Voorheen Wegwerker Mariënberg - Emmen. Komt als Arbeider naar Coevorden. Op 16 december 1928 promotie tot Arbeider - rangeerder. Op 19 september 1943 promotie tot Eerste arbeider. Op 1 april 1947 promotie tot Rangeerder. Verlaat de dienst vanwege invaliditeit. |
Rangeerder | 28-10-1934 | 31-12-1946 | G. Geissler (Gerrit) | Voorheen Arbeider - rangeerder te Borne. Op 24 mei 1942 promotie tot Rangeerder. Vertrekt naar Nieuw-Amsterdam waar hij voor die tijd ook al lang heeft gewerkt. |
Rangeerder | 30-11-1935 | > 28-05-1944 | A. Stevens (Andries) | Voorheen Arbeider - rangeerder te Emmen. Op 24 mei 1942 promotie tot Rangeerder. Personeelsdossier geeft geen uitsluitsel over de tijd na mei 1944. |
Arbeider - rangeerder | 02-11-1905 | 15-12-1906 | B. Grijpstra (Bouwe) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulparbeider. Op 28 oktober 1906 promotie tot Arbeider - rangeerder. Vertrekt als Arbeider - telegrafist naar Hooghalen. |
Eerste arbeider | 28-09-1919 | 01-01-1947 | K. Mensink (Kornelis) | Voorheen Arbeider - rangeerder te Wijhe. Op 19 september 1943 promotie tot Eerste arbeider. Verlaat de dienst met pensioen vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. |
Arbeider | 26-03-1911 | 02-12-1916 | H. Kollen (Hendrik) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Loopjongen. Op 3 augustus 1914 promotie tot Hulparbeider. Op 3 augustus 1915 promotie tot Waarnemend arbeider. Op 27 augustus 1916 promotie tot Arbeider. Vertrekt naar Heerenveen. |
Arbeider | 12-06-1911 | 26-07-1913 | H. Warries (Hendrik) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Waarnemend arbeider. Op 30 juni 1912 promotie tot Arbeider. Vertrekt als Arbeider - remmer naar Venlo. |
Arbeider | 20-03-1912 | 12-04-1913 | J. Kampen (Jacob) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Waarnemend arbeider. Op 30 juni 1912 promotie tot Arbeider. Vertrekt als Arbeider - rangeerder naar Gieten. |
Arbeider | 23-12-1912 | 31-05-1913 | A.F. Taatgen (Adrianus Franciscus) | Voorheen Waarnemend arbeider te Warffum. Op 30 maart 1913 promotie tot Arbeider. Vertrekt als Arbeider - rangeerder naar Baflo. |
Arbeider | 13-07-1913 | 19-07-1914 | F. de Boer (Fredrik) | Voorheen Wegwerker Leeuwarden - Buitenpost. Komt als Arbeider naar Coevorden. Vertrekt als Arbeider - telegrafist naar Dronrijp. |
Arbeider | 27-07-1913 | 10-08-1914 | K. Selles (Klaas) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Waarnemend arbeider. Op 28 december 1913 promotie tot Arbeider. Vertrekt als Arbeider - telegrafist naar Wolvega. |
Arbeider | 24-05-1915 | 10-06-1916 | J. Seela (Jan) | Voorheen Hulparbeider te Diepenveen West. Op 1 augustus 1915 promotie tot Waarnemend arbeider. Op 29 augustus promotie tot Arbeider. Vertrekt als Arbeider - rangeerder naar Olst. |
Arbeider | 08-12-1915 | 09-10-1918 | P. Jansen (Pieter) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulparbeider. Op 12 juni 1916 promotie tot Waarnemend arbeider. OP 1 oktober 1916 promotie tot Arbeider. Op eigen verzoek eervol ontslagen van de dienst. |
Arbeider | 16-04-1916 | 04-11-1916 | J.W. ten Hove (Jan Willem) | Afkomstig uit Hellendoorn - Nijverdal. Vertrekt als Arbeider - telegrafist naar Vries - Zuidlaren. |
Arbeider | 31-07-1918 | 14-10-1918 | G. Frans (Gerrit) | Afkomstig uit Ulsda. Op eigen verzoek eervol ontslagen van de dienst. |
Arbeider | 04-11-1928 | 23-05-1936 | S. Hetebrij (Seidel) | Afkomstig uit Steenwijk. Vertrekt naar Nieuweschans. |
Waarnemend Arbeider | 12-08-1912 | 01-08-1913 | B. Homan (Bron) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulparbeider. Op 1 augustus 1913 promotie tot Waarnemend Arbeider. Vertrekt als Arbeider naar Groningen. |
Waarnemend Arbeider | 19-07-1913 | 19-07-1914 | C. Vorsteveld (Cornelis) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulparbeider. Op 17 september 1913 promotie tot Waarnemend Arbeider. Vertrekt als Arbeider naar Steenwijk. Komt later terug als Assistent van de stationsdienst. |
Waarnemend Arbeider | 21-11-1918 | 03-05-1919 | W. de Boone (Willem) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulparbeider. Op 26 januari 1919 promotie tot Waarnemend Arbeider. Vertrekt als Arbeider - remmer naar Heerlen. |
Klerk | 01-07-1918 | 31-03-1920 | F. Hazenburg (Freerk) | Voorheen Surnumerair te Venlo. Op 1 april 1919 promotie tot Leerling klerk. Op 20 september 1919 promotie tot Klerk. Vertrekt naar Meppel. |
Klerk | 01-11-1919 | 30-06-1923 | W.J.G. Bloem (Willem Johannes Gijsbertus) | Voorheen Leerling klerk te Zwolle. Op 1 mei 1920 promotie tot Klerk. Vertrekt naar Roermond. |
Klerk | 01-08-1920 | 28-02-1922 | R. Senge (Rijk) | Afkomstig uit Rotterdam. Vertrekt naar Elst. |
Klerk | 01-01-1922 | 15-09-1922 | W. Redeker (Willem) | Afkomstig uit Heerlen. Vertrekt naar Groningen. |
Klerk | 01-03-1922 | 31-12-1924 | J. Douma (Jan) | Afkomstig uit Leeuwarden. Vertrekt naar Dordrecht. |
Klerk | 01-09-1922 | 06-05-1923 | J. Wever (Jan) | Afkomstig uit Stadskanaal. Vertrekt naar Enschede. |
Opzichter - tekenaar | 22-06-1911 | 15-03-1912 | F.G. ter Meulen (Frederik Gerard) | Afkomstig uit Zutphen. Eervol op eigen verzoek ontslagen van de dienst. |
Bureel ambtenaar | 01-10-1936 | 31-12-1936 | G.P. Kroese (Gerrit Pieter) | Afkomstig uit Hengelo. Vertrekt naar Amsterdam Rietlanden. |
Opzichter | 01-09-1909 | 31-08-1918 | T. Baas (Teunis) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Opzichter op proef. In de periode 10 mei 1911 t/m 7 juli 1911 werkzaam in Assen. Op 1 mei 1912 promotie tot Opzichter. Vertrekt naar Raalte. |
Opzichter | 15-10-1910 | 31-08-1912 | H.J.W. Lentink (Hubertus Johannes Wilhelmus) | Afkomstig uit Emmen. Vertrekt naar Maastricht. |
Opzichter | 01-11-1912 | 31-08-1913 | W. Sluiter (Willem) | Afkomstig uit Leeuwarden. Vertrekt naar Rotterdam. |
Opzichter 2e klasse | 01-06-1915 | 30-09-1924 | D. van Leeuwarden (Daniel) | Voorheen Opzichter te Hoogeveen. Op 1 april 1919 promotie tot Opzichter 2e klasse. Vertrekt als Opzichter 1e klasse naar Vlissingen. |
Opzichter 2e klasse | 01-10-1924 | 31-12-1932 | H.H.F. Meier (Hinrich Hilmer Friedrich) | Voorheen Opzichter 3e klasse te Hoofddorp. Komt als Opzichter 2e klasse naar Coevorden. Vertrekt naar Zaandam. |
Opzichter 2e klasse | 01-02-1933 | 06-09-1938 | H.M. Smits (Hermanus Martinus) | Voorheen Opzichter 3e klasse te Hoogeveen. Komt als opzichter 2e klasse naar Coevorden. Vertrekt naar het Hoofdgebouw (HGB). |
Aspirant opzichter | 29-05-1905 | 30-06-1905 | F. van der Veen (Fokke) | Afkomstig uit Hardenberg. Vertrekt naar Arnhem. |
Aspirant opzichter | 01-06-1905 | 30-06-1905 | P.H. Zaalberg (Paulus Hermannus) | Afkomstig uit Hengelo. Vertrekt naar Arnhem. |
Aspirant opzichter | 01-10-1910 | 30-09-1911 | P. van Loon (Pieter) | Afkomstig uit Heerenveen. Vertrekt naar het Centraalbureau. |
Brugwachter 3e klasse (Coevorder Stadsgracht) | 29-11-1925 | 01-11-1936 | D.J. Kollen (Derk Jan) | Voorheen Wegwerker Mariënberg - Emmen. Verlaat de dienst eervol met toekenning van wachtgeld. |
Brugwachter 3e klasse (Coevorder Stadsgracht) | 25-08-1940 | 09-01-1943 | K. Knol (Kobus) | Voorheen Brugwachter IJsselbrug Hengelo. Gaat weer terug naar Hengelo. |
Brugwachter 3e klasse (Coevorder Stadsgracht) | 19-09-1943 | >1943 | B.J. Eggengoor (Berend Jan) | Voorheen Wegwerker te Hengelo. Het personeelsdossier gaat niet verder dan 1943. |
Brugwachter (Coevordensche Kanaal) | ? | 1944 | A. Holthuis | - |
Brugwachter (Coevordensche Kanaal) | ? | ? | ? | - |
Overwegwachtster | 01-11-1905 | 01-09-1912 | M. van Leeuwen (Maria) | Echtgenote van S. Eshuis. Voorheen wegwachtster tussen Meppel en Beilen. Verlaat de dienst eervol op eigen verzoek. |
Bewoner wachterswoning nr. 8 | 1905 | 1917 | G. Kieft (Gerrit) | - |
Bewoner wachterswoning nr. 8 | 29-04-1917 | 15-11-1925 | H. Doosjen (Hendrikus) | Verlaat de dienst met pensioen. |
Bewoner wachterswoning nr. 8 | Na 1919 | ? | H.H. Bals | - |
Bewoner wachterswoning nr. 8 | 1946 | 1953 | G. Boer | - |
Bewoner wachterswoning nr. 8 | 1953 | voor 1963 | H.J. Brink | - |
Bewoner wachterswoning nr. 8 | 1963 | 1967 | G. Wierts | - |
Personeel depot
In het depot in Coevorden worden de locomotieven en rijtuigen onderhouden voor de treindienst naar Zwolle. Hieronder staat een overzicht van diverse personen en functies zover bij de auteur bekend, gebaseerd op de overzichten uit "Het Utrechts Archief" en publicaties in kranten en boeken. Het overzicht is niet compleet en zal waar mogelijk worden aangevuld. De personen zijn ingedeeld naar de laatste functie die ze in Coevorden hebben vervuld.
In de eerste jaren van het bestaan staat het depot onder leiding van een Opzichter machinist. Pas in 1920 wordt de naam Depotchef gehanteerd. De Opzichter machinist / Depotchef woont in een woning tegenover het depot. Het depot van Coevorden is kleiner dan het depot van Stadskanaal en heeft een kleinere verscheidenheid aan functies gekend.
Functie: | Van: | Tot: | Naam: | Opmerking: |
Opzichter machinist | 01-10-1905 | 31-05-1909 | B.J. Verkijk (Bernardus Johannes) | Afkomstig uit Hengelo. Vertrekt naar Maastricht. |
Opzichter machinist | 01-06-1909 | 31-03-1911 | J.C. Boomer (Johannes Cornelis) | Afkomstig uit Eindhoven. Vertrekt naar Utrecht. |
Opzichter machinist | 01-04-1911 | 01-10-1916 | D. Hoogendonk (Dirk) | Afkomstig uit Harlingen. Verlaat de dienst eervol vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. |
Depotchef 2e klasse | 16-10-1916 | 21-05-1926 | C.C. Hoes (Christiaan Cornelis) | Voorheen Opzichter machinist te Maastricht. Op 15 december 1920 promotie tot Depotchef 2e klasse. Overlijdt in actieve dienst op 21 mei 1926. Het personeelsdossier vermeldt 25 mei 1926 als laatste datum. |
Depotchef 3e klasse | 01-06-1926 | 30-06-1929 | A.H. Bals (Anthonius Hubertus) | Voorheen Opzichter machinist in Utrecht. Vertrekt als Depotchef 2e klasse naar Vlissingen. |
Depotchef 3e klasse | 01-07-1929 | 28-02-1933 | W.C. Dansdorp (Willem Cornelis) | Afkomstig uit Delfzijl. Vertrekt als Onderdepotchef naar Eindhoven. |
Depotchef 3e klasse | 01-03-1933 | 30-11-1937 | W.H. Wieringa (Wiepke Harm) | Voorheen opzichter - machinist in Hengelo. Vertrekt naar Maastricht. |
Depotchef 3e klasse | 01-12-1937 | 24-05-1938 | D. van der Meer (Douwe) | Afkomstig uit Groningen en vertrekt weer naar Groningen. |
Wagenmeester | 01-01-1906 | 12-12-1920 | J. Schouten (Johannes) | Voorheen Hulpwagenlichter te Groningen. Op 29 juli promotie tot Treinsmid. Op 1 juli 1910 promotie tot Wagenmeester. Vertrekt naar Leiden. |
Wagenmeester | 01-12-1920 | 16-05-1925 | A. de Graaf (Adrianus) | Voorheen Bankwerker te Vlissingen. Komt als Wagenmeester naar Coevorden. Vertrekt naar Rotterdam. |
Wagenmeester | 15-06-1924 | 14-05-1938 | A. Blancke (Albert) | Afkomstig uit Arnhem. Vertrekt naar Stadskanaal. |
Bankwerker | 20-12-1906 | 01-12-1929 | S. Emmerink (Sjoerd) | Afkomstig uit Hengelo. Vertrekt naar Enschede. |
Bankwerker | 28-11-1926 | 03-02-1929 | W.G. Postma (Wibbe Geale) | Afkomstig uit Hengelo. Vertrekt naar Onnen. |
Bankwerker | 03-06-1934 | 24-05-1938 | G.J. Bobbink (Gerrit Jan) | Afkomstig uit Enschede. Vertrekt naar Amersfoort. |
Stoker loc. loods | 28-06-1905 | 01-09-1926 | C. Burks (Cornelis) | Voorheen Nachtstoker te Enschede. Op 1 april 1919 promotie tot Stoker loc. loods. Verlaat de dienst op verzoek met toekenning van pensioen vanwege leeftijd. |
Stoker loc. loods | 01-01-1912 | 15-05-1938 | A. Beelaard (Adriaan) | Voorheen Hulprijtuigpoetser te Zutphen. Komt als Waarnemend rijtuigpoetser naar Coevorden. Op 6 januari 1912 promotie tot Waarnemend loc. poetser. Op 26 mei 1912 promotie tot Poetser. Op 1 april 1919 promotie tot Loc. poetser. Op 6 oktober 1929 promotie tot Stoker loc. loods. Vertrekt naar Eindhoven. |
Ketelwasser | 02-10-1915 | 24-05-1938 | P. Smit (Pieter) | Voorheen Poetser te Hengelo. Op 1 april 1919 promotie tot Locomotief poetser. Op 28 december 1919 promotie tot Ketelwasser. Vertrekt naar Groningen. |
Seinschilder | 30-05-1910 | 31-10-1913 | L. Zinsmeester (Leo) | Voorheen Hulpseinschilder te Arnhem. Komt als Waarnemend seinschilder naar Coevorden. Op 28 augustus 1910 promotie tot Seinschilder. Vertrekt naar Assen. |
Ambachtsman | 24-02-1929 | 08-03-1944 | C. van den Berg (Cornelis) | Voorheen Wagenmaker te Zwolle. Komt als Ambachtsman b.d. lijnen naar Coevorden. Op 1 juli 1933 promotie tot Ambachtsman. Verlaat de dienst eervol niet op verzoek vanwege invaliditeit. |
Ambachtsman b.d. lijnen | 25-02-1917 | 08-12-1928 | A. Zoegard (Adolf) | Voorheen Wegwerker Zwolle - Berkum. Komt als Timmerman naar Coevorden. Op 1 april 1919 promotie tot Ambachtsman b.d. lijnen. Vertrekt naar Deventer. |
Poetser | 15-01-1903 | 27-06-1905 | M. Duijts (Machiel) | Afkomstig uit Ommen. Vertrekt als Arbeider naar Nieuweschans. |
Poetser | 01-07-1905 | 30-09-1910 | J. Wolters (Jakob) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulppoetser. Op 1 juli 1906 promotie tot Poetser. Vertrekt naar Deventer. |
Poetser | 17-04-1906 | 16-04-1907 | J. Kalthof (Johannes) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulppoetser. Op 31 maart 1907 promotie tot Poetser. Verlaat de dienst eervol op eigen verzoek. |
Poetser | 08-07-1907 | 31-05-1912 | R.A. Reitsema (Reit Albertus) | Voorheen Hulprijtuigpoetser in Hengelo. Op 29 december 1907 promotie tot Poetser. Vertrekt naar Leeuwarden. |
Poetser | 08-07-1907 | 10-01-1909 | H. Jansen (Hendrikus) | Voorheen Hulprijtuigpoetser in Hengelo. Op 1 maart 1908 promotie tot Poetser. Vertrekt naar Zutphen. |
Poetser | 27-05-1908 | 19-10-1918 | E. Oldejans (Evert) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Waarnemend rijtuigpoetser. Overlijdt in actieve dienst. |
Poetser | 08-01-1913 | 04-08-1913 | A. Maatman (Arend) | Voorheen Tijdelijke waarnemend poetser te Zutphen. Komt als Waarnemend loc. poetser naar Coevorden. Op 29 juni 1913 promotie tot Poetser. Eervol op eigen verzoek ontslagen. |
Hulppoetser | 17-09-1905 | 23-06-1906 | G.J. Walstra (Gerardus Josephus) | Eerste betrekking bij de spoorwegen. Vertrekt naar Groningen. |
Rijtuigpoetser | 12-10-1907 | 14-05-1938 | J. Santman (Jan) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulp loc. poetser. Op 1 juli 1909 promotie tot Waarnemend loc. poetser. Op 1 augustus 1909 promotie tot Poetser. Op 1 april 1919 promotie tot Rijtuigpoetser. Vertrekt naar Den Haag. |
Waarnemend rijtuigpoetser | 17-04-1909 | 03-07-1909 | B. Oosterveen (Berend) | Voorheen Hulp rijtuigpoetser te Zwolle. Komt als Waarnemend rijtuigpoetser naar Coevorden. Vertrekt naar Zwolle. |
Loc. poetser | 05-06-1919 | 02-06-1923 | J. de Vries (Jan) | Eerste betrekking bij de spoorwegen. Vertrekt naar Alkmaar. |
Waarnemend loc. poetser | 21-07-1912 | 16-11-1912 | B. Boonstra (Beijn) | Eerste betrekking bij de spoorwegen. Vertrekt als Waarnemend rijtuigpoetser naar Groningen. |
Kolendrager | 01-07-1905 | 09-06-1935 | A. Kluitenberg (Andries) | Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulpkolendrager. Op 24 februari 1907 promotie tot Kolendrager. Verlaat de dienst eervol niet op verzoek vanwege leeftijd. |
Bewaker | 01-07-1909 | 16-06-1914 | J.H. Bekker (Jan Hendrik) | Was voorheen Machinist te Zwolle, maar vervulde daarna de taak van Machinedrijver met aanvullend invalidepensioen te Groningen. Komt als Bewaker met aanvullend invalidepensioen naar Coevorden. Verlaat de dienst eervol onder toekenning van een invalidepensioen. |
Personeel treindienst
Vanuit het depot Coevorden hebben een groot aantal mensen gewerkt op de treindienst die van hieruit wordt onderhouden. Hieronder staat een overzicht van diverse personen en functies zover bij de auteur bekend, gebaseerd op de overzichten uit "Het Utrechts Archief" en publicaties in kranten en boeken. Het overzicht is niet compleet en zal waar mogelijk worden aangevuld. De personen zijn ingedeeld naar de laatste functie die ze in Coevorden hebben vervuld.
Functie: | Van: | Tot: | Naam: | Opmerking: |
Machinist | 28-06-1905 | 27-10-1935 | F.F. Douwsma (Frederik Foekes) | Voorheen Leerling machinist te Zwolle. Op 30 december 1906 promotie tot Ondermachinist. Op 29 augustus 1915 promotie tot Machinist 2e klasse. Op 1 april 1919 promotie tot Machinist. Verlaat de dienst eervol vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. |
Machinist | 28-06-1905 | 20-12-1924 | W.F. Kock (Willem Frederik) | Voorheen Machinist 2e klasse te Zwolle. Op 31 mei 1913 promotie tot Machinist 1e klasse. Op 1 april 1919 promotie tot Machinist. Verlaat de dienst eervol niet op verzoek met pensioen vanwege invaliditeit. |
Machinist | 29-07-1906 | 27-10-1935 | E. Meelker (Egbertus) | Voorheen Leerling machinist te Meppel. Op 30 december 1906 promotie tot Ondermachinist. Op 30 januari 1916 promotie tot Machinist 2e klasse. Op 1 april 1919 promotie tot Machinist. Verlaat de dienst eervol vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. |
Machinist | 23-10-1906 | 01-01-1924 | A. Wierenga (Albertus) | Voorheen Ondermachinist te Groningen. Op 1 mei 1910 promotie tot Machinist 2e klasse. Op 27 april 1918 promotie tot Machinist 1e klasse. Op 1 april 1919 promotie tot Machinist. Verlaat de dienst eervol vanwege het invaliditeit. |
Machinist | 26-07-1908 | 24-12-1919 | M.H. Severijn (Marinus Hendrikus) | Voorheen Machinist 2e klasse te Zwolle. Op 1 april 1917 promotie tot Machinist 1e klasse. Op 1 april 1919 promotie tot Machinist. Vertrekt naar Meppel. |
Machinist | 03-05-1912 | 05-05-1929 | O, Scholtens (Oltman) | Voorheen Machinist 2e klasse te Groningen. Op 28 december 1918 promotie tot Machinist 1e klasse. Op 1 april 1919 promotie tot Machinist. Verlaat de dienst eervol vanwege invaliditeit.. |
Machinist | 01-08-1913 | 23-06-1923 | A. Wassenaar (Antonie) | Voorheen Machinist 2e klasse te Leeuwarden. Op 29 augustus 1914 promotie tot Machinist 1e klasse. Op 1 april 1919 promotie tot Machinist. Vertrekt naar Enkhuizen. |
Machinist 1e klasse | 28-06-1905 | 01-12-1912 | H. ter Beek (Hendrik) | Afkomstig uit Zwolle. Verlaat de dienst eervol met toekenning van pensioen vanwege leeftijd. |
Machinist 1e klasse | 01-03-1911 | 18-08-1913 | A. Bos (Albert) | Afkomstig uit Delfzijl. Vertrekt naar Zwolle. |
Machinist 1e klasse | 27-08-1913 | 11-03-1916 | R. Posthuma (Roelf) | Voorheen Machinist 2e klasse te Zwolle. Op 25 april 1914 promotie tot Machinist 1e klasse. Overlijdt in actieve dienst. |
Machinist 2e klasse | 01-06-1905 | 25-07-1908 | A. Zwier (Albert) | Voorheen Ondermachinist te Zwolle. Op 26 augustus 1906 promotie tot Machinist 2e klas. Vertrekt naar Zwolle. |
Machinist 2e klasse | 01-06-1905 | 28-02-1911 | J. Koederink (Jan) | Voorheen Ondermachinist te Leeuwarden. Op 26 augustus 1906 promotie tot Machinist 2e klas. Vertrekt naar Delfzijl. |
Machinist 2e klasse | 28-06-1905 | 19-05-1907 | G.J. van den Berg (Gerrit Jan) | Afkomstig uit Enschede. Overlijdt in actieve dienst. |
Machinist 2e klasse | 28-06-1905 | 24-10-1905 | G.H. van Veen (Gerrit Hendrik) | Afkomstig uit Zutphen. Vertrekt naar Zwolle. |
Machinist 2e klasse | 20-09-1906 | 31-07-1910 | J.H. Wijlage (Jan Hindrik) | Voorheen Ondermachinist te Delfzijl. Op 1 mei 1910 promotie tot Machinist 2e klas. Vertrekt naar Nieuweschans. |
Machinist 2e klasse | 08-07-1907 | 04-07-1913 | R. Oosterhaar (Reinder) | Voorheen Ondermachinist te Hengelo. Op 1 mei 1910 promotie tot Machinist 2e klas. Vertrekt naar Roermond. |
Ondermachinist | 31-05-1916 | 31-03-1917 | G.F. van Berkum (Gerrit Frederik) | Afkomstig uit Zwolle. Vertrekt weer terug naar Zwolle. |
Ondermachinist | 01-04-1917 | 28-06-1919 | W. Vos (Willem) | Afkomstig uit Zwolle. Vertrekt naar Arnhem. |
Hoofdconducteur | 26-06-1905 | 14-05-1926 | J. Plantinga (Jarig) | Voorheen Conducteur 1e klasse te Maastricht. Op 30 april 1908 promotie tot Hoofdconducteur 2e klasse. Op 1 mei 1913 promotie tot Hoofdconducteur 1e klasse. Op 1 april 1919 promotie tot Hoofdconducteur. Vertrekt naar Winterswijk. |
Hoofdconducteur | 01-07-1905 | 09-04-1924 | H. Ebink (Hendrik) | Voorheen Conducteur 1e klasse te Zwolle. Op 30 april 1908 promotie tot Hoofdconducteur 2e klasse. Op 1 mei 1913 promotie tot Hoofdconducteur 1e klasse. Op 1 april 1919 promotie tot Hoofdconducteur. Verlaat de dienst eervol niet op verzoek met pensioen vanwege invaliditeit. |
Conducteur 1e klasse | 25-03-1906 | 30-04-1907 | M. Tollenaar (Matthijs) | Voorheen Conducteur 2e klasse te Utrecht. Op 1 mei 1906 promotie tot Conducteur 1e klasse. Vertrekt naar Stadskanaal. |
Locaaltrein conducteur | 29-08-1920 | 17-01-1925 | A. Jonker (Aalt) | Voorheen Arbeider - remmer te Zwolle. Op 3 mei 1921 promotie tot Locaaltrein conducteur. Vertrekt naar Heerlen. |
Locaaltrein conducteur | 26-09-1920 | 01-09-1923 | J.W. Oldenhof (Jan Willem) | Voorheen Arbeider - remmer te Zwolle. Op 7 januari 1922 promotie tot Locaaltrein conducteur. Vertrekt naar Medemblik. |
Arbeider - remmer | 01-11-1914 | 30-01-1915 | B. van der Woude (Berend) | Afkomstig uit Venlo. Vertrekt naar Zwolle. |
Arbeider - remmer | 25-04-1915 | 23-02-1916 | W.J. Smulders (Wilhelmus Josephus) | Afkomstig uit Roermond. Overlijdt in actieve dienst. |
Gegevens plaats
Algemeen
De oudste vermelding van de plaats "Koevorde" dateert van 1148. De plaats bezit als enige van Drenthe een kasteel en heeft stadsrechten. De plaats Coevorden ligt strategisch op een zandrug in het uitgestrekte Boertanger Moeras. Reizigers zijn gedwongen door de kasteelstad te trekken als ze van Groningen naar Munster of andersom reizen. Dit maakt de stad interessant voor generaals en kooplieden. En met hen komen ambachtslieden, wetenschappers en kunstenaars. Coevorden wordt een welvarende vestingstad. Rond Coevorden worden in de 16e en 17e eeuw vestingwerken bestaande uit wallen en grachten gebouwd om de stad te beschermen. Door het droogleggen van de moerassen in Drenthe en Groningen vervalt de noodzaak om via Coevorden te reizen en verliest Coevorden haar centrale rol. In de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw is Coevorden nog wel het handelscentrum voor de turfindustrie in Drenthe. Van hieruit worden de grote steden in het westen voorzien van deze brandstof.
Om de komst van de spoorwegen in 1903 mogelijk te maken besluit de gemeenteraad om het beschermde karakter van de stad Coevorden op te geven. De NOLS krijgt de toestemming om de westelijke vestingwallen af te breken en hier een spoorwegemplacement te bouwen. Op de manier probeert het gemeentebestuur van Coevorden, ook in deze nieuwe tijden van Coevorden een stad van aanzien te maken. Burgemeester J.W. van der Lely is vanaf 15 maart 1902 tevens commissaris van de NOLS.
Coevorden is in Drenthe de belangrijkste laadplaats voor het transport van levend vee. Naast complete wagenladingen vertrekken er van het station ook losse stuks vee. De SS bouwt er in 1932 een speciale voorziening voor het laden en lossen van varkens langs de losweg.
Bestuur
Coevorden is een zelfstandige gemeente. De huidige gemeente Coevorden is op 1 januari 1998 gevormd uit de voormalige gemeenten Coevorden, Dalen, Oosterhesselen, Sleen, en Zweeloo. In totaal wonen hier nu 36.000 mensen op een oppervlakte van zo'n 30.000 hectaren. In de periode 1880 tot heden heeft Coevorden de onderstaande burgemeesters gehad.
Naam: | Van: | Tot: | Opmerking: |
Gerrit Woltersom | 1856 | 1866 | - |
Jan Willem van der Lely | 1886 | 1913 | Vanaf 15 maart 1902 tot aan zijn overlijden tevens commissaris van de NOLS. |
Adrianus Gautier | 1920 | 1948 | Van 1928 tot en met 1938 commissaris van de NOLS, de laatste jaren als voorzitter. In 1944 moet burgemeester Gautier onderduiken en wordt hij met ingang van 2 oktober 1944 vervangen door N.S.B.-burgemeester L.J.E. Cloosterhuis. |
Antoine Feith | 1949 | 1959 | Voorheen burgemeester van de toenmalige gemeente Zweeloo, en vanaf 1959 van Voorburg |
Pieter Wolters | 1959 | 1970 | Later burgemeester van Middelburg |
Roelof Hofstee Holtrop | 1970 | 1974 | Voorheen burgemeester van Oosterhesselen en later burgemeester van Haren |
Willem Hoekzema | 1975 | 1983 | Later Staatssecretaris van Defensie, burgemeester van Huizen en Den Helder |
Lambertus Spahr van der Hoek | 1983 | 1997 | Later burgemeester van Middelburg |
Bé Jansema | 1997 | 2004 | - |
Bert Bouwmeester | 2004 | heden | Voordien burgemeester van Monster (Zuid-Holland) |
Voorzieningen
Rond het stationsgebouw is gelegenheid tot het stallen van fietsen. Rechts van het stationsgebouw is een kleine parkeerplaats voor auto's. In november 2002 vervangt Railinfrabeheer de fietsklemmen en kluizen. Opmerkelijk is dat het aantal fietsklemmen daalt van 464 naar 400 en fietskluizen van 75 naar 52. Volgens Railinfrabeheer is er in Coevorden een overschot.
Stationsplein van Coevorden met bussen van Syntus en Qbuzz.
|
- |
In later jaren worden er nog grote aantallen fietsklemmen bij geplaatst.
Hotel "Van Wely", later hotel "De Sleeuwerik"
Op zaterdag 4 augustus 1906 om 12 uur vindt in café Abels in Coevorden de aanbesteding aan van het nieuwe hotel café restaurant van de A. van Wely uit Avereest. Het gebouw komt nabij het station van de NOLS. Het bestek en de tekeningen zijn voorafgaand aan de aanbesteding verkrijgbaar bij het bureau van architect G.B. Broekema te Kampen. Een uur voor de aanbesteding is voor de inschrijvers mogelijk om het bouwterrein te bekijken.
Hotel van Wely op het stationsplein van Coevorden. Rechts het station.
|
- |
De heer Van Wely bezit een hotel bij het tramstation in Dedemsvaart. Toen het tramstation moet worden verplaatst zet hij zijn bedrijf in Coevorden voort. Het Hotel "Van Wely" staat in hoog aanzien bij de bevolking van Coevorden. Heel veel vooraanstaande gasten kiezen voor een verblijf in het hotel. In 1921 wordt het hotel verpacht aan H. Bijkersma. In 1955 wordt het hotel verkocht aan H. Sleeuw. Hij verandert de naam van het hotel in "De Sleeuwerik". In de loop der tijd gaat het hotel langzaam in aanzien achteruit. Dit wordt mede veroorzaakt door de toenemende reismogelijkheden. De noodzakelijke overnachting vervalt omdat door toenemende reissnelheden vaak nog dezelfde avond naar huis kan worden gereisd. Uiteindelijk resulteert de slechte gang van zaken in een sluiting van het hotel. Het hotel wordt omgebouwd tot supermarkt. Na enige jaren koopt J. van Almelo het gebouw, en maakt er een meubeltoonzaal van. Door gebrek aan onderhoud komt het gebouw in een steeds slechtere bouwkundige staat. Uiteindelijk wordt het gebouw in het kader van een reconstructie van het stationsplein in 1991 gesloopt. Voorafgaand aan de sloop is er in 1990 een discussie over de aanwezigheid van gierzwaluwen. De Koninklijke Natuurhistorische Verenging ageert tegen de sloop van het gebouw omdat in de dakspanten een kolonie gierzwaluwen gehuisvest is. In totaal huizen er 75 broedparen wat ongeveer de helft van alle broedparen in Coevorden is. Met de sloop van het gebouw verliest Coevorden weer één van zijn kenmerkende gebouwen. Op de plaats van het hotel komt een appartementen- en kantorencomplex genaamd De Vriesse Poort. Het spitse torentje van het hotel blijft bewaard en wordt bovenop de nieuwbouw geplaatst.
Eetcafé-Cafetaria "Kuipers"
Nadat de kaartverkoop gestopt is, vestigt in de loketruimte van het stationsgebouw Lies Kuipers een eenvoudige eetgelegenheid. Na enige tijd sluit het eetcafé en komt het pand leeg te staan en moeten reizigers door een troosteloos gebouw lopen om op het perron te komen.
Het voormalige stationsgebouw van Coevorden met rechts Eetcafé-Cafetaria Kuipers.
|
- |
Domino's pizza
Na jaren lang leeg gestaan te hebben, opent op 17 juni 2019 in het voormalige stationsgebouw een filiaal van de keten "Domino's pizza". Het is de eerste vestiging van het bedrijf in Coevorden. De franchisenemer van de eerste vestiging in Coevorden is Ramon van Damme. Ramon vertelt: "Ik vind het fantastisch dat ik mijn ondernemersdroom binnen Domino's kan gaan waarmaken." Om ook de treinreizigers van dienst te zijn met een kop koffie opent de winkel al om 7.00 uur. Daarnaast is er in het gebouw een openbaar toilet. Op 1 juli 2019 vindt de officiële opening plaats. Op de buitenkant van het gebouw zijn afbeeldingen aangebracht van markante gebouwen in Coevorden.
Pizza keten Domino's in het voormalige stationsgebouw van Coevorden.
|
Buitenkant van het voormalige stationsgebouw van Coevorden met een markante muurschildering.
|