Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij

Home Inhoud Terug
Contact

Stopplaats Sterkamp

Gewijzigd: l:20-05-2024

Gegevens stopplaats

Afkorting: ?
Positie: km 25,017, rechterzijde
Adres: -

Exploitatie

Alleen geopend voor de deelnemers aan de Sterkamp voor de volgelingen van Krisnamurti op het landgoed Eerde. In de jaren dat de stopplaats Sterkamp niet geopend is, komen de deelnemers voor de Sterkamp aan in station Ommen.

In 1929 wordt de Sterkamp geopend op 4 augustus. Er rijden extra treinen vanuit Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De trein uit Den Haag vertrekt om 08.33 uur en is om 12.00 uur in Ommen. Een retourtrein vertrek om 21.28 uur en is om 00.50 terug in Den Haag. In de dagen daarvoor zijn ook al deelnemers uit diverse landen met extra treinen naar Ommen vervoerd.

Geopend: Gesloten:
Personenvervoer: Zomer 1929 Zomer 1930

Gebouwen

Er is geen bebouwing aanwezig op de stopplaats.


[NVBS-NOLS_003]
De restanten van het in 1930 aangelegde perron van de voormalige halte Sterkamp bij km 24,95. Hier worden bijeenkomsten gehouden door de theosofische beweging. Na 1940 wordt hier door de Duitse bezetters het strafkamp Erika gevestigd. De blikrichting is oost
Collectie NVBS-Railverzamelingen, Foto R. Ankersmit, 7 september 1959.

-

Emplacement

Sterkamp

Er is uitsluitend een eenvoudig perron aan de doorgaande spoorlijn, zonder voorzieningen en personeel. De kosten voor het maken van het perron bedragen in 1929 NLG 154,38. Het perron wordt jaren later pas verwijderd.


Personeel

Bij de stopplaats Sterkamp is geen personeel aanwezig.


Gegevens plaats

Algemeen

De naam van de stopplaats is gelijk aan de happening van Krisnamurti op het landgoed Eerde.

Bestuur

Sterkamp maakt onderdeel uit van de gemeente Ambt-Ommen en later Ommen. Zie voor meer informatie station Ommen.

Voorzieningen

Bij de stopplaats Sterkamp zijn geen voorzieningen voor reizigers.

Sterkamp

Op het terrein van de Sterkamp staan een grote aantal barakken en zijn er sanitaire voorzieningen voor de deelnemers. Voor het vervoer van eten, drinken en andere benodigdheden is er een smalspoornet gebouwd. Met handkarren wordt alles verdeeld. Om overal goed bij te kunnen en met meerdere handkarren te kunnen rijden zijn er diverse draaischijven. De handkarren bestaan uit platte wagens met recht opstaande beugels voor het duwen.

In de Tweede Wereldoorlog wordt het terrein door de Duitsers gebruikt als strafkamp. De naam verandert in Erika, naar de heide die veel rond het terrein te vinden is.


[sterkamp_009]
Accommodatie op de Sterkamp met smalspoor tussen de gebouwen. Op de voorgrond een draaischijf.
Ansichtkaart nr. A4769, jaren 30 van de 20e eeuw.

-